Γραμμή SOS "Δίπλα σου" 210 9700814

Η γραμμή SOS «Δίπλα σου» του Ελληνικού Δικτύου Ευρώπης δεν άλλαξε τη ζωή των θυμάτων, αλλά και την δική μας. Μέσα από την επικοινωνία με άτομα που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους όταν υπέφεραν, διευρύνθηκε η γνώση και η ψυχή μας και στελεχώνοντας τη γραμμή, παράλληλα επιμορφώσαμε πολλά μέλη άλλων οργανώσεων και φορέων, δημόσιων και κοινωνικών-εθελοντικών.

Η γραμμή ξεκίνησε το 2003, με προσλήψεις κι επιμορφώσεις των πρώτων τηλεφωνητριών κι έχει ως τώρα χειριστεί περισσότερες από 16.000 οικογενειακές υποθέσεις έως το 2020. Λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, από το 2009 λειτουργεί αποκλειστικά από εθελόντριες.

Αρχή μας είναι η λειτουργία με εχεμύθεια, ευαισθησία και χωρίς διακρίσεις, προσπαθώντας να καλύψουμε επιπλέον τις ανάγκες ατόμων που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Για τον λόγο αυτόν την γραμμή πλαισιώνουν και εθελόντριες που μιλούν Αλβανικά, Ρώσικα, Ρουμάνικα, Αγγλικά και Γαλλικά.

Το έργο που έχει πραγματοποιηθεί συνέβαλε στη στήριξη των θέσεων του γυναικείου κινήματος, επιβεβαιώνοντας ότι η βία είναι ένα διαχρονικό και πολυπρόσωπο φαινόμενο (ψυχολογική, λεκτική, οικονομική, σεξουαλική) το οποίο δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά μια πολύ διαδεδομένη πραγματικότητα. Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, αφορά όλα τα κοινωνικά στρώματα, δεν προλαμβάνεται ή τιμωρείται ανάλογα και δεν αξιολογείται πολιτικά ως παράγοντας θανάτου, αρρώστιας και καταπίεσης έλλειψης ελευθερίας κι ανάπτυξης εκατομμυρίων γυναικών.

Οι σύμβουλοι της τηλεφωνικής στήριξης της Γραμμής SOS «Δίπλα σου» στην προσπάθεια τους να συμβάλλουν στο να «σπάσει η σιωπή» σχετικά με τη βία δίνουν την δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα και ανώνυμα εάν το επιθυμούν με ένα φορέα αντιμετώπισης και πρόληψης της έμφυλης βίας. Προσφέρουν ενεργητική ακρόαση στις γυναίκες που συχνά δεν έχουν μιλήσει πριν και δεν τις έχει ακούσει κανείς, ίσως ούτε καν ο εαυτό τους, δίνοντας τους το χρόνο που χρειάζονται για να εκφραστούν. Οι εθελόντριες είναι έτοιμες και κατάλληλα εκπαιδευμένες να στηρίξουν και να ενημερώσουν (παρέχονται πληροφορίες για ψυχολογική και νομική στήριξη, ξενώνες και κοινωνικές υπηρεσίες όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις και περιοχές τα Ελλάδας) με ασφάλεια και σεβασμό προς τα άτομα που καλούν, για να μπορέσουν να επιλέξουν πως να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της βίας.

Επίσης προσφέρεται συμβουλευτική σε άτομα που θέλουν να διαχειριστούν το θυμό τους χωρίς να πληγώνουν συναισθηματικά τα παιδιά και τους συντρόφους τους και τέλος στηρίζει ζευγάρια και άλλα μέλη οικογένειας με διαχείριση οικογενειακών κρίσεων κι όπου συμφωνούν με διαμεσολάβηση. Οι ψυχολόγοι, σύμβουλοι ψυχικής υγείας, ψυχίατροι, κοινωνικοί επιστήμονες και οι νομικοί που πλαισιώνουν την γραμμή δέχονται παραπομπές περιστατικών και συναντούν προσωπικά τα άτομα.

Αν θέλεις να κάνεις το επόμενο βήμα για να ζήσεις μια ελεύθερη ζωή χωρίς βία, κάλεσε το 210 9700814 και θα σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις τι είναι σωστό να κάνεις στην περίπτωσή σου. Οι αξίες και τα πιστεύω σου θα είναι σεβαστά από τους ανθρώπους μας.

Αν φοβάσαι πως μπορεί να κινδυνέψεις:

Βάλε κάποια χρήματα, την ταυτότητα και τα ασφαλιστικά σου βιβλιάρια, βιβλιάρια καταθέσεων και αντίγραφα περιουσιακών στοιχείων σε ένα ασφαλές μέρος, ώστε να τα έχεις εύκαιρα σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγεις ξαφνικά για να προστατέψεις τον εαυτό σου.

Ζήτησε από κάποια γειτόνισσα να τηλεφωνίσει στην αστυνομία αν ακούσει φωνές.

Η αποκάλυψη της κακοποίησης είναι μια τραυματική διαδικασία για το παιδί. Συνήθως αποδέκτης είναι ένας εκπαιδευτικός ο οποίος, θα υποστεί και εκείνος μια τραυματική εμπειρία. Υπάρχουν περιπτώσεις που το παιδί μετά την αποκάλυψη δεν θα θέλει να ξαναμιλήσει, λόγω της οδύνης αυτής, γι αυτό είναι σημαντικό να καταγράφεται αυτολεξεί η μαρτυρία του, ώστε ο ειδικός που θα κληθεί να βοηθήσει να έχει την πιστότερη εικόνα. Καθώς υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί η μαρτυρία αυτή σε δικαστήριο ή εισαγγελική αρχή, είναι χρήσιμο η μαρτυρία όπως καταγράφεται να έχει ημερομηνία και υπογραφή και να φυλάσσεται, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η βασική μαρτυρία.

Αλλού (ποίημα άγνωστης γυναίκας)

Πήρα λουλούδια σήμερα.

Δεν ήταν τα γενέθλιά μου ή κάποια άλλη ιδιαίτερη μέρα.

Κάναμε τον πρώτο μας καυγά χτες βράδυ. Και μου είπε πολλά σκληρά πράγματα που με πλήγωσαν πολύ.

Ξέρω πως μετάνιωσε και δεν εννοούσε αυτά που έλεγε. Γιατί μου έστειλε λουλούδια σήμερα.

Δεν ήταν η επέτειός μας ή κάποια ιδιαίτερη μέρα. Χτες βράδυ με χτύπησε στον τοίχο κι άρχισε να με πνίγει. Ήταν σαν εφιάλτης. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αλλά ξέρω πως το μετάνιωσε. Γιατί, μου έστειλε λουλούδια σήμερα.

Πήρα λουλούδια σήμερα. Σήμερα ήταν πολύ ιδιαίτερη μέρα. Ήταν η μέρα της κηδείας μου. Με χτύπησε μέχρι θανάτου.

Αν είχα βρει τη δύναμη και το κουράγιο να τον αφήσω, δεν θα είχα πάρει λουλούδια…σήμερα.

 

Ζωντανό Μνημείο

Mνημείο με κρίνα φτιαγμένο για 32 γυναίκες που έχασαν την ζωή τους από οικογενειακή βία.

(Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Δουβλίνου, 1997)

Το τελευταίο ράφι είναι άδειο …περιμένοντας το επόμενο θύμα…

Όλες κι όλοι έχουμε δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς βία.

Αν εσύ ή κάποιο δικό σου άτομο έχει ανάγκη από υποστήριξη, αν είσαι έτοιμη /έτοιμος να κάνεις το πρώτο βήμα για μία ελεύθερη ζωή χωρίς βία, κάλεσε τη Γραμμή ΣΟΣ ‘Δίπλα σου’, στο 210 9700814