Τι μπορείς να κάνεις στο μεταξύ

Αν φοβάσαι πως μπορεί να κινδυνέψεις:

Βάλε κάποια χρήματα, την ταυτότητα και τα ασφαλιστικά σου βιβλιάρια, βιβλιάρια καταθέσεων και αντίγραφα περιουσιακών στοιχείων σε ένα ασφαλές μέρος, ώστε να τα έχεις εύκαιρα σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγεις ξαφνικά για να προστατέψεις τον εαυτό σου.

Ζήτησε από κάποια γειτόνισσα να τηλεφωνίσει στην αστυνομία αν ακούσει φωνές.

Αν υποστείς βία

Kάλεσε μια γραμμή βοήθειας ή πήγαινε στην αστυνομία και κάνε καταγγελία. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει μόλις φύγεις, γιατί, αν υπάρχουν παιδιά και αναζητήσεις καταφύγιο αλλού, μπορεί να κατηγορηθείς για αρπαγή. Σε περίπτωση που δεν έχεις χρήματα μπορείς να υποβάλλεις μήνυση και να ζητήσεις νομική βοήθεια από τον τοπικό Δικηγορικό Σύλλογο. Δικαιούσαι αποζημίωση χιλίων ευρώ από τον δράστη, χρήματα που θα καλύψουν τα πρώτα έξοδα. Σε περίπτωση που υπάρχουν παιδιά πήγαινε στην Εισαγγελία Ανηλίκων.

Αν έχεις υποστεί βιασμό

Πήγαινε στην αστυνομία ή στον εισαγγελέα και στον ιατροδικαστή αμέσως, χωρίς να αλλάξεις ρούχα και να κάνεις μπάνιο, όσο κι αν αυτό σου φαίνεται δύσκολο, για να μην καταστραφούν αποδεικτικά στοιχεία του εγκλήματος εις βάρος σου.Ζήτησε τη βοήθεια κοινωνικής υπηρεσίας ή εθελοντικής οργάνωσης,ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει κάποιο φιλικό πρόσωπο να έρθει μαζί σου. Να θυμάσαι πως η βία είναι κοινωνική υπόθεση και πρέπει να ζητήσεις να σε φροντίσουν αυτοί που πρέπει.

Αν πας σε νοσοκομείο

Ζήτησε να καταγραφεί το περιστατικό στα συμβάντα, διότι μπορεί να χρειαστεί αργότερα σε κάποιο δικαστήριο. Πάρε αντίγραφο της καταχώρησης.

Αν η αστυνομία ή άλλος δημόσιος φορέας αδρανεί

κάλεσε να καταγγείλεις το θέμα: Συνήγορος του Πολίτη, τηλ. 210 7289600