Την 25η Νοέμβρη αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως και κάθε μέρα του χρόνου. Οι γυναικείες οργανώσεις έχουν φέρει στη δημόσια σφαίρα τον θεσμικό χαρακτήρα της βίας αυτής.
Πολιτιστική δράση στην Ολλανδία, του Νοεμβρίου 2021, με θέμα προσωπικές οδύσσειες. Για το Ελληνικό Δικτυο Γυναικών Ευρώπης παρουσιάστηκαν πέντε ιστορίες γυναικών που επέζησαν και κατήγγειλαν κυκλώματα σωματεμπόρων.
Σπάστε τη σιωπή. Το να μιλήσεις δεν είναι ντροπή. Η ΒΙΑ είναι ΝΤΡΟΠΗ.
Με αυτά τα λόγια ως σύνθημα, το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπηςκαλεί τις γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία να αναγνωρίσουν αυτό που τους συμβαίνει, να αποτινάξουν την ενοχή και να καλέσουν στη Γραμμή SOS «Δίπλα σου» (210 9700814) για βοήθεια. Εκεί θα βρουν ευήκοα ώτα, που θα τις βοηθήσουν να πάρουν τις αποφάσεις τους – όποιες κι αν είναι αυτές – και θα τις στηρίξουν σε όλη την πορεία του απεγκλωβισμού τους από μία κακοποιητική σχέση. Τη στήριξη της γραμμής έχουν ήδη λάβει 16.000άνθρωποι, που έχουν καλέσει από το 2003, όταν ξεκίνησε ως η πρώτη πανελλαδική Γραμμή Βοήθειας.
Σε κοινή εκδήλωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσιάστηκαν οι κυβερνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ένα φαινόμενο που, όπως επεσήμαναν οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, έγινε ακόμα πιο φανερό το διάστημα των περιορισμών κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το ΕΔΓΕ συναντάει τα θύματα μέσα από τη γραμμή ΣΟΣ και στηρίζει κάθε περίπτωση ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, με ψυχολογική, κοινωνική και νομική ενημέρωση και ενδυνάμωση. Οι συναντήσεις με τα θύματα και με τους εθελοντές, μας οδηγούν σε διαπιστώσεις που διερευνούμε. Συναντούμε θύματα μορφωμένα ή λιγότερο μορφωμένα, εργαζόμενες ή άνεργες, πολλές φορές από πόλεις αλλά και από μικρά χωριά. Η ανάγκη να έχουν συμπαράσταση είναι μια ανάγκη πρώτα- πρώτα αποκατάστασης της αξιοπρέπειας τους με προσεκτική ακρόαση και σε συνέχεια πρακτικής συμβουλευτικής για να ξεφύγουν.
Σήμερα μετά από έρευνα με νομικούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας συμπεραίνουμε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εφαρμογή του νόμου του 2006 που σχετίζεται και με την οικονομική και κοινωνική κρίση.
Τα όρια που θέτουν οι γονείς προς τα παιδιά μέσω των κανόνων αποτελούν ένδειξη αγάπης και φροντίδας. Τα παιδιά πολλές φορές δοκιμάζουν τα όρια και μαζί με αυτά και εμάς, για να μάθουν μέχρι που μπορεί να φτάσουν και για να διαπραγματευτούν την εγκυρότητα των κανόνων και των αξιών που προβάλλονται από τους γονείς. Οι περισσότεροι γονείς παραδέχονται ότι είναι πολύ σημαντικό να θέτουν όρια, εντούτοις μερικές φορές δυσκολεύονται ή διστάζουν να βάλουν όρια με τρόπο σταθερό και αποτελεσματικό.
Η παιδική φιλία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια στενή και έντονη συναισθηματική σχέση συνομηλίκων, η οποία στηρίζεται στην αμοιβαία ικανοποίηση. Οι φιλικές σχέσεις των παιδιών προσφέρουν τις βάσεις και λειτουργούν ως πρότυπο για μελλοντικές σχέσεις καθώς τα κύρια χαρακτηριστικά των παιδικών φιλικών σχέσεων μεταφέρονται στα επόμενα αναπτυξιακά στάδια (εφηβεία, ενήλικη ζωή). Η μορφή που παίρνουν οι παιδικές φιλίες αλλάζει με την πάροδο του χρόνου γιατί τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες σε κάθε ηλικία.