Επιτέλους αναγγελία για αστυνομικούς στα αστυνομικά τμήματα με ειδίκευση στα λεπτά ζητήματα της ενδο-οικογενειακής βίας

Σε κοινή εκδήλωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσιάστηκαν οι κυβερνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ένα φαινόμενο που, όπως επεσήμαναν οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, έγινε ακόμα πιο φανερό το διάστημα των περιορισμών κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την δημιουργία πιλοτικών γραφείων σε αστυνομικά τμήματα, όπου «εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό θα υποδέχεται με τρόπο οργανωμένο τις καταγγελίες και τα θύματα» ανακοίνωσε στην ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε ότι πρόκειται για «σημαντικό βήμα ώστε να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ανταπόκριση της Ελληνικής Αστυνομίας» και προσέθεσε ότι «τα πιλοτικά γραφεία θα δημιουργηθούν αρχικά σε ένα αστυνομικό τμήμα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας Αττικής ενώ η επιλογή των τμημάτων έγινε με μία σειρά κριτηρίων, μεταξύ των οποίων ο πληθυσμός της περιοχής που βρίσκεται το τμήμα, ο αριθμός των καταγγελιών, οι δυνατότητες των Τμημάτων κ.α.». Το πρώτο πιλοτικό γραφείο στη Δυτική Αθήνα θα δημιουργηθεί στο Περιστέρι όπου και έγινε η εκδήλωση στο Κέντρο Υποστήριξης Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων το βράδυ της Τετάρτης.

«Η ενδοοικογενειακή βία δεν γνωρίζει χρώμα, φυλή, τάξη, ηλικία ή κατάσταση» υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι μπορεί να συμβεί σε κάθε άνθρωπο. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα στόματα, τα θύματα να καταγγείλουν τη βία και εμείς που είμαστε γύρω τους, δίπλα τους να τους παροτρύνουμε να μιλήσουν, να ενεργοποιηθούμε ως πολίτες απέναντι σε αυτό το έγκλημα για να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο» τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, υπογραμμίζοντας ότι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι προτεραιότητα»

Ο κ. Χρυσοχοϊδης υπενθύμισε ακόμα τις προηγούμενες ενέργειες του υπουργείου όπως την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος και των υπηρεσιών αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, τον Νοέμβριο του 2019 και τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης «για την ενθάρρυνση των θυμάτων να αποκτήσουν φωνή και να απευθύνονται στις αρχές».

«Έχετε φωνή. Είμαστε δίπλα σας και σας στηρίζουμε» σημείωσε κατά τον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκφράζοντας την ικανοποίησή της που «επιτέλους αντιμετωπίζεται σοβαρά ένα φαινόμενο το οποίο πλήττει την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα ακόμη και τη ζωή πολλών πολιτών και μάλιστα των πλέον ευάλωτων, και που έχει επιταθεί από την πανδημία του κορονοϊού και τη χειροτέρευση της καθημερινότητάς μας».

Η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι «το αστυνομικό τμήμα αποτελεί το κύτταρο της αστυνομικής λειτουργίας» και «όταν μια γυναίκα βρει τη δύναμη να φτάσει ως εκεί έχει γίνει το πρώτο βήμα». Για το λόγο αυτό, όπως επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αμέσως απαιτείται η άσκηση της δέουσας εποπτείας για τον χειρισμό της υπόθεσης, με την προστασία του θύματος και την παραπομπή του δράστη στη Δικαιοσύνη. Το θύμα πρέπει να αισθανθεί ασφάλεια, να διώξει τον φόβο, να μπορέσει να μιλήσει. Να αντιμετωπιστεί με σεβασμό και να λάβει ολοκληρωμένη πληροφόρηση από αρμόδιο προσωπικό».

«Σε πολλές δυστυχώς περιπτώσεις η άγνοια, η διστακτικότητα, η αδιαφορία, η αδυναμία εν τέλει των Αρχών να υποστηρίξουν αποτελεσματικά ανάλογες υποθέσεις, έχουν οδηγήσει τα θύματα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, στη σιωπή. Με αποτέλεσμα αυτά να βιώνουν μόνα, στο σπίτι τους το ίδιο, τον εφιάλτη της κακοποίησης και ο δράστης να παραμένει ατιμώρητος και να συνεχίζει να εγκληματεί» είπε η κ. Σακελλαροπούλου η οποία, επίσης, αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό με την 18χρονη κοπέλα στην Ηλιούπολη, υπογραμμίζοντας ότι «σε τέτοια εγκλήματα οφείλουμε να επιδείξουμε μηδενική ανοχή, πόσο μάλλον όταν εμπλέκονται κρατικοί λειτουργοί».

Η κ. Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε αναγκαία την σύσταση της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας από την Ελληνική Αστυνομία, σχολιάζοντας ότι «μια σύγχρονη κοινωνία οφείλει να διαθέτει μηχανισμούς προκειμένου όχι μόνο να αποτρέπει τέτοια φαινόμενα, αλλά και να παρέχει τις κατάλληλες δομές που θα επουλώνουν τα τραύματα των θυμάτων. ».

Αναφερόμενη στην ενδοοικογενειακή βία, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, Μαρία Συρεγγέλα υπογράμμισε ότι «η ομοψυχία, η ομοφωνία όλων μας ότι ανοχή στην ενδοοικογενειακή σημαίνει συνενοχή» είναι ένα «ενθαρρυντικό μήνυμα», προσθέτοντας ότι η ενδοοικογενειακή βία «μπορεί να σταματήσει μόνο με τη βοήθεια όλων, ανδρών και γυναικών, κράτους και πολιτών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και κοινωνικών φορέων».

Η κ. Συρεγγέλα προχώρησε σε μια σειρά επίκαιρων διαπιστώσεων, όπως τις χαρακτήρισε. «Κάθε κρίση, όπως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία αλλά και η κοινωνική τωρινή κρίση, που είναι άμεση συνέπεια της υγειονομικής, είναι κυρίως γένους θηλυκού. Οι γυναίκες επιβαρύνονται δυσανάλογα κατέχοντας την πρώτη θέση σε όλους τους αρνητικούς οικονομικούς δείκτες, της ανεργίας, της επισφαλούς και μερικής απασχόλησης, της ανασφάλιστης εργασίας και της φτώχειας» σημείωσε η υφυπουργός.

Για την περίοδο της πανδημίας και ειδικά το διάστημα των περιορισμών κυκλοφορίας, η κ. Συρεγγέλα είπε ότι η αρμόδια Γενική Γραμματεία «ενεργοποιήθηκε δυναμικά και κατά τη δραματική για τη χώρα μας περίοδο και ανέδειξε την έμφυλη βία ως μία από τις πιο τραγικές συνέπειες του κοινωνικού περιορισμού. Ίσως πιο δυνατά από ποτέ ακούστηκε σε κάθε σπίτι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το "Μίλα! Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη", "Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές". Και το μήνυμα λήφθηκε από δεκάδες γυναίκες θύματα αλλά και τρίτα πρόσωπα, που αντέδρασαν σπάζοντας τη σιωπή τους και απευθύνθηκαν σε φίλους, ειδικούς και δομές, αναζητώντας προστασία».

«Η κουλτούρα της σιωπής έσπασε. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση διαμόρφωσε το πλαίσιο ώστε τα θύματα να καταγγείλουν τις πράξεις αυτές στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη να δράσει» τόνισε η κ. Συρεγγέλα, διευκρινίζοντας ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 «για πρώτη φορά συνδέεται με συντονισμένες προσπάθειες ενσωμάτωσης προτάσεων πολιτικής από όλα τα υπουργεία». «Σχηματίζουμε λοιπόν ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας. Όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου και στην ευρωπαϊκή μας κουλτούρα» σημείωσε η κ. Συρεγγέλα.

 

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1749517