25η Νοέμβρη 2021 Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Την 25η Νοέμβρη αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως και κάθε μέρα του χρόνου. Οι γυναικείες οργανώσεις έχουν φέρει στη δημόσια σφαίρα τον θεσμικό χαρακτήρα της βίας αυτής.

Η βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση της κάθε γυναίκας, έστω κι αν εκδηλώνεται σε κάθε σπίτι, σε κάθε χώρο εργασίας, στο δημόσιο λόγο, στους θεσμούς της πολιτείας. Η βία είναι θεσμική, εμπεδωμένη στην ιδεολογία της ανισότητας και της κυριαρχίας των ανδρών επί των γυναικών, έρχεται από το παρελθόν και εμείς αγωνιζόμαστε να μην συνεχίσει στο παρόν και το μέλλον, γιατί υπονομεύει τις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών και την ισότητα των φύλων.

 

Σήμερα οργανωνόμαστε, διαδηλώνουμε και διεκδικούμε 

Μέσα στο ζοφερό κοινωνικό τοπίο για τις γυναίκες τη σημερινή μέρα ενημερώνουμε:

 

Η καθημερινή βία εντάθηκε τον καιρό της πανδημίας και του εγκλεισμού, όπως έχουν καταγράψει όλες οι έρευνες, στο  πλαίσιο της οικογένειας και των διαπροσωπικών σχέσεων.

Όλο και περισσότερες γυναίκες μιλούν, για αυτό και παρατηρείται αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας και βιασμού. Όμως η βραδεία ή ακατάλληλη ανταπόκριση της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος συχνά έχει ως αποτέλεσμα να γλυτώνουν το αυτόφωρο οι δράστες ενδοοικογενειακής βίας και οι βιαστές.

Η αποκορύφωση της βίας καταγράφεται τραγικά με τις γυναικοκτονίες: από το 2007 έως σήμερα μετράμε, κατά μέσο όρο, μία γυναικοκτονία το μήνα με δράστη σύζυγο ή σύντροφο, γιο, πατέρα ή άλλον άνδρα που θεωρούσε κτήμα του τη δολοφονημένη γυναίκα. Ο αριθμός των ανεξιχνίαστων γυναικοκτονιών είναι, προς το παρόν, άγνωστος…

 

Ζητάμε να εισαχθεί στο νόμο ο όρος γυναικοκτονία, δηλαδή ο φόνος λόγω φύλου, ώστε να γίνει ορατή στην κοινωνία συγκεκριμένα αυτή η εγκληματική πράξη και να τιμωρείται ως επιβαρυντική περίσταση σε σχέση με την ανθρωποκτονία, όπως αντιμετωπίζεται σήμερα.

 

Ζητάμε την ενίσχυση των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας της αστυνομίας και απαιτούμε από την Αστυνομία και το Δικαστικό Σύστημα να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την αυτόφωρη διαδικασία που επιβάλλει ο Ν.3500/2006, ΓΙΑ ΚΑΘΕ καταγγελία, χωρίς να απαιτούν από το θύμα να υποβάλλει μήνυση.

 

Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή ΟΛΩΝ των μέτρων προστασίας και στήριξης των επιζωσών βίας και των παιδιών τους, θυμάτων ή μαρτύρων, που περιλαμβάνει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ΚΑΙ την ενσωμάτωση ΟΛΩΝ των προβλέψεων της στον Ποινικό και Αστικό Κώδικα και στους Κώδικες Δικονομίας.

 

Απαιτούμε την ενίσχυση, τον πολλαπλασιασμό των δομών στήριξης γυναικών,  τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και την πλαισίωση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό,για να μπορούν να παρέχουν αποτελεσματική ψυχοκοινωνική στήριξη, φιλοξενία και νομική εκπροσώπηση. Να δημιουργηθεί η υποδομή που απαιτείται για επείγουσα, ΑΜΕΣΗ, φιλοξενία χωρίς καμία γραφειοκρατία, για εναλλακτική φιλοξενία των γυναικών & παιδιών που αποκλείονται από τους ξενώνες και όσων χρειάζονται μακροπρόθεσμη φιλοξενία, η οποία να διαρκεί έως ότου επιλυθούν τα βασικά προβλήματα των επιζωσών βίας και των παιδιών τους.

Απαιτούμε την διάθεση ενός ικανού οικονομικού κονδυλίου από το κράτος, που να εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό και ιδιαίτερα από το πακέτο στήριξης και ανθεκτικότητας που δίδεται λόγω κόβιντ, για την αντιμετώπιση θεμάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και την θεσμοθέτηση ειδικού επιδόματος για τη στήριξη γυναικών και παιδιών που δραπετεύουν από την ενδοοικογενειακή βία, ιδιαίτερα όσων, έστω και προσωρινά, δεν είναι επιλέξιμες για τα συνήθη επιδόματα (π.χ. ΕΕΑ, επίδομα ενοικίου, Α21).

 

Απαιτούμε την αυτοματοποίηση της διαδικασίας που απαιτείται για την παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος και την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, τουλάχιστον για τις επιζώσες ενδοοικογενειακής βίας που έχουν παιδιά.

 

Ο νόμος Τσιάρα που πέρασε από τη Βουλή τον Μάιο, δεσμεύει τους δικαστές στο θέμα της επιμέλειας των τέκνων των χωρισμένων γονέων και στο θέμα της επικοινωνίας, αφού στο νόμο δεν λαμβάνεται υπόψιν η βία κατά των γυναικών και των παιδιών, παρέχοντας απρόσκοπτη πρόσβαση των δραστών ενδοοικογενειακής βίας στα θύματά τους για να συνεχίσουν να τα κακοποιούν για τουλάχιστον 3-5 έτη έως την έκδοση οριστικής απόφασης. Ο σημαντικός αγώνας μας για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο δεν ανέκοψε την ορμή του υπουργού και της κυβέρνησης, και ζητάμε την ακύρωση του νόμου 4800/2021.

 

Απαιτούμε να ενσχυθεί  η ιατροδικαστική υπηρεσία και να είναι διαθέσιμη για τις/τους πολίτες, αλλά και για θύματα βίας, όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.

 

Ζητούμε από τα σωματεία των δημοσιογράφων να ανακόψουν την ορμή του σεξισμού από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να εγκρίνουν σχετικούς κώδικες δεοντολογίας.

 

Για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας,κυρώθηκε η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αλλά δεν έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για άμεση και εύκολη καταγγελία των θυμάτων αυτής της βίας και για να μην υπάρχει δευτερογενής θυματοποίηση.

 

Ζητούμε να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να εφαρμοστεί άμεσα σε όλο τον δημόσιο τομέα. Απαιτούμε να εφαρμόζεται η Σύμβαση 190 σε όλα τα μεικτά πλαίσια, δημόσια και ιδιωτικά, όπου οι εργαζόμενοι/-ες κατέχουν θέσεις ευθύνηςέναντι των ατόμων στα οποία παρέχουν υπηρεσίες, τα οποία να θεωρούνται προστατευόμενα άτομα.

Ιδιαίτερη μέριμνα για τις εργαζόμενες στην υγεία, που εκτός από τα εξοντωτικά ωράρια και τους χαμηλούς μισθούς, αντιμετωπίζουν συχνά βία και παρενόχληση.

 

Ζητούμε την άμεση ενεργοποίηση των κοινωνικών εταίρων, ώστε να υπογραφούν κανονισμοί που θα εξασφαλίζουν την εφαρμογή της σύμβασης σε όλο τον ιδιωτικό τομέα ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 20 ΑΤΟΜΩΝ, που οι εργαζόμενες/οι είναι και πιο ευάλωτες.

 

Η κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας αφήνει έκθετες-ους τις/τους εργαζόμενες-ους στις απαιτήσεις των εργοδοτών.

 

Απαιτούμε να χορηγείται άσυλο στα σύνορα σε προσφύγισσες που καταγγέλλουν βία λόγω φύλου και βιασμούς είτε στις χώρες απ’ όπου έφυγαν, είτε στη διάρκεια του ταξιδιού τους.

 

Καταγγέλλουμε τα συνέδρια μισογυνισμού που οργανώνονται κάθε τόσο, δήθεν για το δημογραφικό, με υποστήριξη εκκλησιαστικών και πολιτικών παραγόντων, ακόμα και κυβερνητικών. Ευτυχώς αυρώσαμε το ένα από αυτά με τις διαμαρτυρίες μας, αλλά αυτοί επανέρχονται για να ενοχοποιούν τις γυναίκες. Επαναλαμβάνουμε ότι εαν και πότε μια γυναίκα θα φέρει παιδιά στον κόσμο, είναι αποκλειστικά δική της απόφαση.

 

 

Απαιτούμε την δημιουργία Υπουργείου Ισότητας Φύλων και, μέχρι να επιτευχθεί αυτό, την επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων η οποία, σε διάστημα δύο ετών, έχει μετανομαστεί δύο φορές, βάζοντας την ισότητα σε υποδεέστερη θέση και προτάσσοντας την οικογένεια και το δημογραφικό.

 

Αγωνιζόμαστε για ένα δυνατό και μαζικό φεμινιστικό κίνημα, για να αποτρέπουμε τα πατριαρχικά σχέδια κυβέρνησης και θεσμικών παραγόντων διαφόρων ειδών, για να αλλάξουμε τις νοοτροπίες στην κοινωνία, για να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη.

Είμαστε αισιόδοξες ότι θα το καταφέρουμε.

 

Οι γυναικείες οργανώσεις:

Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρωπης

www.enowhumanrights.gr

 

Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική

 Απεργία

www.facebook.com/femstrike2019

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ)

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ,210-9225491    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ;

W: www.antiviolence-net.eu    FB:/EuropeanAntiViolenceNetwork

 

Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)

 Αρκαδίου 9, Αγία Παρασκευή 15341

 www.kede.org;  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ;   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ;

 

 

Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»

https://tomov.gr/     Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 6977270790   6948820219

 

Οι μαμάδες Mother's Wings Greece

Mother's Wings < Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. >