Ποιοι είμαστε

Το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης είναι μία γυναικεία οργάνωση βάσης με εθελοντικό χαρακτήρα, που λειτουργεί και οργανώνει δράσεις γύρω απ’ τα θέματα που αφορούν τις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέλη του Δικτύου είναι γυναίκες κι ομάδες γυναικών που παίρνουν μέρος σε εκστρατείες που έχουν ως στόχο να επηρεάσουν την Ελληνική κι Ευρωπαϊκή πολιτική για τα θέματα ισότητας.

Στους στόχους του Δικτύου περιλαμβάνονται: ανθρώπινα δικαιώματα και ισότητα δικαιωμάτων για τα δύο φύλα, εστιάζοντας κυρίως στην προσωπική και οικονομική ανάπτυξη (ενδυνάμωση-συμμετοχή) των κοινωνικά αποκλεισμένων γυναικών, ιδιαίτερα στο βαθμό που επηρεάζονται από τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης έχει έναν τομέα νεότητας που στοχεύει στη στήριξη της διαφορετικότητας και την ενδυνάμωση των νέων μέσα από σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες.

Από το 1983 το Δίκτυο έχει κατορθώσει να προκαλέσει και να διατηρήσει έντονο ενδιαφέρον ανάμεσα στις γυναίκες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη νομοθεσία για την ισότητα και την πολιτική για ίσες ευκαιρίες.

Το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης είναι ιδρυτικό μέλος αρκετών άλλων Ευρωπαϊκών δικτύων, όπως το E.W.L. (European Women’s Lobby) και το ENAR (European Network Against Racism).

 

Απολογισμός έργου του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης για το έτος 2021

(click to download English version)

Γραμμή ΣΟΣ. Όλο τον χρόνο λειτούργησε η Γραμμή Δίπλα Σου, 2109700814, σε εικοσιτετράωρη βάση, προσφέροντας ενεργητική ακρόαση, ως μια ώρα, σε άτομα κακοποιημένα ή βαθειά μοναχικά, με κακές οικογενειακές σχέσεις που υπέφεραν ιδιαίτερα από τον εγκλεισμο της πανδημίας. Οι τηλεφωνήτριες δεν είναι μόνες στο έργο της ακρόασης, πλαισιώνονται από τους ψυχολόγους και τους νομικούς μας και το κοινωνικό έργο του ΕΔΓΕ. Στόχος μας είναι όλες οι εθελόντριες να νοιώθουν μέρος ενός αλληλέγγυου οργανισμού. Ζητήσαμε από τις συμβούλους μας που απαντούν στη Γραμμή να μας καταθέσουν κάτι από την εμπειρία τους. Μερικές από τις απαντήσεις δείχνουν ότι λειτουργούμε εντός κι εκτός Ελλάδος, για γυναίκες, άντρες και παιδιά. Φαίνεται επίσης το είδος και η ποιότητα της ανταπόκρισης που επιδιώκουμε σε κάθε επικοινωνία.

Σύντομος απολογισμός έργου του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης για το έτος 2020

Αγαπητοί φίλοι,

Καλή Χρονιά και ευχόμαστε δύναμη και υγεία για να χαιρόμαστε όλες τις προκλήσεις των καιρών μας και να διατηρούμε την αγάπη και την συντροφικότητα στη ζωή μας.
Αυτός ο χρόνος είναι ο 40ός από την έναρξη του ΕΔΓΕ ως Ευρωπαϊκής οργάνωσης και ο 30ός από την έγκριση του Ελληνικού καταστατικού.Είναι ανεξάρτητη οργάνωση βάσης και είμαστε υπερήφανες για το εθελοντικό έργο μας όλα αυτά τα χρόνια. Κάθε νέο μέλος που προστίθεται μας φέρνει ένα νέο δώρο ανθρώπινης ζεστασιάς και αλληλεγγύης.

Με στόχο την καταπολέμηση της βίας, της φτώχειας και του ρατσισμού, το ΕΔΓΕ εργάστηκε για την ίδρυση της πρώτης πανελλαδικής Γραμμής ΣΟΣ με την επωνυμία ‘Δίπλα Σου’, από το 2002, έτσι ώστε γυναίκες να συμπαραστέκονται σε γυναίκες με ενσυναίσθηση, όχι ως υπάλληλοι αλλά με την διεκδικητική στάση του πολίτη που θέλει την διεύρυνση της δημοκρατίας και τη βελτίωση των θεσμών για την εξάλειψη της ανισότητας. Σε αυτή προστέθηκε και η Γραμμή για στήριξη θυμάτων σωματεμπορίας με εθελόντριες πολύγλωσσες. Σήμερα και οι δύο υπηρεσίες λειτουργούν 24/7μέρες, από το 210 9700814.
Δημιουργήσαμε επιμορφωτικά σεμινάρια για επαγγελματίες, εθελοντές, εκπαιδευτικούς, παιδιά, εφήβους, φοιτητές, όλα με διαπολιτισμική και διαδραστική μεθοδολογία.
Εκπροσωπήσαμε το 2001 στην Ευρώπη και στη Νότια Αφρική, στο Διεθνές Συνέδριο κατά του Ρατσισμού, την αντιρατσιστική εκπαίδευση, με επίσημη παρουσίαση από το ΥΠΕΞ και άλλη μια από το Φόρουμ Εθελοντικών Οργανώσεων.

Το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης ασχολείται με τα παρακάτω αντικείμενα:

  • Παροχή συμβουλών και ενημέρωσης σχετικά με τις πολιτικές ισότητας για τις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Συνεργασία με διάφορες Ευρωπαϊκές οργανώσεις για κοινές εκστρατείες.
  • Διοργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων πάνω σε θέματα Ε.Ε. και τις πολιτικές ίσων ευκαιριών στα κράτη-μέλη, σε περιφερειακό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Μελέτες κριτικής αξιολόγησης και προγράμματα δράσης σε σχέση με κοινοτικές πολιτικές π.χ. για την κοινωνική ασφάλεια, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας, για την αντιρατσιστική κι αντισεξιστική εκπαίδευση.