Ο απολογισμός μας για το 2012

Μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, το χρόνο που πέρασε εξακολουθήσαμε το έργο μας σε τρεις σημαντικούς τομείς: (α) τη στήριξη θυμάτων, (β) την αλληλεγγύη, τη δικτύωση με άλλες οργανώσεις στην Ελλάδα, το σχεδιασμό και την υλοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων και ενημερωτικών δράσεων, (γ) την προώθηση συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο και (δ) τη δημιουργική παρέμβαση στο χώρο της εκπαίδευσης με αντικείμενο την πρόληψη της βίας και των διακρίσεων.

(α) Στήριξη θυμάτων. Συνεχίστηκε η λειτουργία της Γραμμής ΣΟΣ «Δίπλα σου» με στόχο την ουσιαστική επικοινωνία με όσα άτομα - κυρίως γυναίκες -, μας εμπιστεύτηκαν. Πέρα από τη στήριξη των θυμάτων βίας, αλλά και των οικογενειών που χρειάστηκαν πλαισίωση στην προσπάθεια να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, στηρίξαμε και άτομα τα οποία αναγνωρίζουν ότι η συμπεριφορά τους απέναντι στους άλλους είναι ανάρμοστη, τραυματική ή βίαιη. Είχαμε κατά μέσο όρο 30 νέες υποθέσεις κάθε μήνα, με εξαίρεση τον Αύγουστο που δεν λειτούργησε καθόλου η Γραμμή «Δίπλα σου». Βασική μας διαπίστωση είναι ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των κλήσεων που δεχόμαστε από νέες/νέους ή ανήλικα άτομα που υφίστανται ενδο-οικογενειακή βία, όπως επίσης, ότι η αύξηση αυτή συνδέεται άμεσα με την οικονομική ένδεια των μελών της οικογένειας. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, ενημερώνουμε για το νομικό πλαίσιο και, εφόσον το συγκεκριμένο άτομο νοιώθει έτοιμο να κάνει κάποιο βήμα προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης από την βία -, παραπέμπουμε στους δικηγόρους που συνεργάζονται με το Δίκτυο. Οι εθελόντριες ψυχολόγοι επίσης αύξησαν αυτό το χρόνο τα περιστατικά που βλέπουν 4-5 ή/και περισσότερες φορές δωρεάν - κατά την κρίση τους και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του ατόμου. Λίγα ήταν τα νέα περιστατικά σωματεμπορίας, τον Ιούλιο και τον Νοέμβρη, διότι δεν διαθέτουμε πλέον ξενώνα: οι εθελόντριες του ΕΔΓΕ συνεργάζονται με την αστυνομία (λ.χ. ως διερμηνείς) και παραπέμπουν τα θύματα σε άλλες ΜΚΟ για περαιτέρω στήριξη και φιλοξενία.Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση του ΕΔΓΕ δεν έχει ως τώρα επιτρέψει τη δημιουργία βάσεων στατιστικών δεδομένων και τη συστηματική ενημέρωση της ιστοσελίδας μας. Επιπλέον, τα χρέη που αφορούν τους λογαριασμούς του δωρεάν για όσους καλούν αριθμού 8001188881 αυξήθηκαν τόσο ώστε αποφασίσαμε να λειτουργεί η Γραμμή μόνο με τον αριθμό 210 9700814, με επακόλουθο να υπάρξουν κάποιες απώλειες κλήσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι μισές περίπου από τις κλήσεις που δεχόμαστε προέρχονται από διάφορες περιοχές της Αττικής και οι υπόλοιπες από τη βόρειο Ελλάδα, αλλά και την Πελοπόννησο, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο και νησιά όπως η Λέσβος, η Κεφαλονιά και η Ρόδος.

(β) Αλληλεγγύη και δικτύωση με άλλες οργανώσεις στην Ελλάδα. Συνεχίστηκαν οι επιμορφώσεις νέων και παλαιών εθελοντών για τη λειτουργία της Γραμμής ΣΟΣ με δώδεκα σεμινάρια, ανταλλαγές απόψεων στο πλαίσιο της εποπτείας που έχουμε ορίσει κάθε δεύτερη εβδομάδα και ομιλίες ή ημερίδες σε συνεργασία με φορείς οι οποίοι απευθύνθηκαν σε μας. Το 2012 συνεργαστήκαμε με τις τοπικές αρχές και τους συλλόγους της Μονεμβασιάς ( Μάρτιος), της Ζοφριάς ( Μάϊος), στην Αττική, του Αγρινίου και της Ναυπάκτου (Νοέμβριος) και στο Αλιβέρι σε ημερίδα που έγινε από τοπική οργάνωση γυναικών (Μάιος).

(γ) Προώθηση συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο. Αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τη στήριξη θυμάτων σωματεμπορίας, συμμετείχαμε στη δημιουργία μιας ταινίας για τις σύγχρονες μορφές δουλείας και δώσαμε πολλές συνεντεύξεις σε ξένους ανταποκριτές για την Τράπεζα Χρόνου. Μετά από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, συμμετείχαμε τον Δεκέμβριο στο Ελσίνκι, στηρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλει το Φόρουμ για τη μετατροπή της υφιστάμενης πολιτικής διεκδίκησης σε πολιτική διεκδίκησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους νέους - ιδίως στις συνθήκες που σήμερα στερούν τα δικαιώματα εκπαίδευσης, εργασίας και ασφάλισης σε νεότερους πολίτες. Με την ευκαιρία αυτή, αναπτύξαμε και το ζήτημα της διεθνούς σωματεμπορίας που, σύμφωνα με τη δική μας εμπειρία, θίγει ολοένα και νεαρότερα σε ηλικία άτομα. Το ΕΔΓΕ διοργάνωσε και σχετική συνάντηση δικτύωσης στην Αθήνα, ενώ παράλληλα, συμμετείχε και σε συναντήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και άλλων φορέων και πρεσβειών. Πρόσφατα, ξεκινήσαμε με τον Δήμο Παλλήνης ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης - Τράπεζα Χρόνου- το οποίο θα έχει τοπική εμβέλεια, και θα μας απασχολήσει όλο το 2013.

(δ) Δημιουργική παρέμβαση στο χώρο της εκπαίδευσης με αντικείμενο την πρόληψη της βίας και των διακρίσεων. Οργανώσαμε συναντήσεις –ενημερώσεις για την πρόληψη της βίας στα σχολεία και στην οικογένεια, με επίκεντρο τους μαθητές στο Γυμνάσιο Χαλανδρίου (Μάρτιος), το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο (Μάρτιος και Οκτώβρης) και σε πολιτιστική εκδήλωση στην περιοχή του Νέου Φαλήρου (Νοέμβρης). Παρακολουθήσαμε ημερίδα για τη βία στα σχολεία που διοργανώθηκε στις 28/3/12 από το ΥΠΕΠΘ και συνεργαστήκαμε σε εθελοντική βάση με τον όμιλο «Διάλογοι Φιλίας - διαχείριση συγκρούσεων και διαμεσολάβησης», του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου. Τέλος, το ΕΔΓΕ σχεδίασε πρόγραμμα Τέχνης για Εφήβους -Teen Art Fest -, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, προκειμένου οι νέοι να λάβουν ελπιδοφόρα μηνύματα και να διδαχθούν την πρόληψη της βίας και τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της επαφής με πολιτισμικές παραμέτρους.

Το ταμείο του ΕΔΓΕ

Έσοδα είχαμε πολύ λίγα αυτή τη χρονιά και αυτά προέρχονταν από τις χορηγίες των μελών, τις δωρεές φίλων, την πώληση έργων τέχνης και του ημερολογίου μας και τη διοργάνωση μιας ψυχαγωγικής εκδήλωσης στο Μαρούσι. Τα έξοδά μας αφορούσαν τους λογαριασμούς του ΟΤΕ (για τη λειτουργία της γραμμής ΣΟΣ) και τις εισφορές στο ΙΚΑ.