Ο απολογισμός μας για το 2020

Σύντομος απολογισμός έργου του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης για το έτος 2020

Αγαπητοί φίλοι,

Καλή Χρονιά και ευχόμαστε δύναμη και υγεία για να χαιρόμαστε όλες τις προκλήσεις των καιρών μας και να διατηρούμε την αγάπη και την συντροφικότητα στη ζωή μας.
Αυτός ο χρόνος είναι ο 40ός από την έναρξη του ΕΔΓΕ ως Ευρωπαϊκής οργάνωσης και ο 30ός από την έγκριση του Ελληνικού καταστατικού.Είναι ανεξάρτητη οργάνωση βάσης και είμαστε υπερήφανες για το εθελοντικό έργο μας όλα αυτά τα χρόνια. Κάθε νέο μέλος που προστίθεται μας φέρνει ένα νέο δώρο ανθρώπινης ζεστασιάς και αλληλεγγύης.


Μέσα στο 2020 μαζί με τις δυσκολίες στις μετακινήσεις που μας εμπόδιζαν να κάνουμε συνεδριάσεις και δράσεις ενδυνάμωσης, επικεντρωθήκαμε στο έργο στήριξης εγκλωβισμένων και λόγω της πανδημίας ατόμων, σε οικογένειες κακοποιητικές. Είχαμε πολλά τηλεφωνήματα στη Γραμμή μας για στήριξη, ιδιαίτερα στην πρώτη φάση, Μαρτίου- Ιουνίου, αλλά είχαμε και νέους εθελοντές και βεβαίως κάναμε τις επιμορφώσεις μας, που έγιναν για πρώτη φορά διαδικτυακά.
Συνεργαστήκαμε με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για ενημέρωση τελειοφοίτων κι αποφοίτων Ψυχολογίας και επιμορφώσαμε αποφοίτους.Οι επιμορφώσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το 2021.
Ξεκινήσαμε την αξιοποίηση νέων εθελοντριών κι εθελοντών και έχουμε τώρα μια λίστα από πολλές φοιτήτριες και καποιους φοιτητές επί πτυχίω που επιθυμούν επιμόρφωση κι έτσι θα προστεθούν κι άλλοι εθελοντές στην οργάνωση. Δεν έχουμε τη δυνατότητα μεγάλης απορρόφησης εθελοντών γιατί το έργο μας εστιάζεται κυρίως στη Γραμμή ΣΟΣ και την περίθαλψη κακοποιημένων ατόμων, χωρίς να έχουμε καθόλου υπαλλήλους. Η Γραμμή και η στήριξη θυμάτων απορροφά τις περισσότερες δυνάμεις των έμπειρων εθελοντών.
Ο ξενώνας μας που ξεκίνησε τον Ιούνιο, φιλοξένησε ήδη οκτώ άτομα, ενώ ακόμα τρείς φιλοξενήθηκαν σε σπίτια εθελοντών κι ακόμα ένα-άνδρας- σε ξενοδοχείο. Επιχειρήσαμε κι άλλες φιλοξενίες σε ξενοδοχεία αλλά οι προϋποθέσεις ήταν πολλές λόγω κορονοιού και έτσι καταφύγαμε στη στήριξη των εθελοντών μας για φιλοξενία. Στηρίξαμε ακόμα πέντε άτομα να πιάσουν το πρώτο τους διαμέρισμα με συμβολή στο ενοίκιο τους, εγγυήσεις, κλπ και με επίπλωση.
Συνεργαστήκαμε με εκπαιδευτικούς και σχολεία για την πρόληψη της βίας από την παιδική ηλικία. Στηρίξαμε την επικοινωνία με άλλες δομές όπως το Δίκτυο Αστέγων, επικοινωνήσαμε με άλλες γραμμές βοηθείας και συμβάλλαμε στην επιβίωση και τη διατήρηση της αισιοδοξίας μοναχικών ατόμων και μονογονεϊκών οικογενειών.
Συνεργαστήκαμε με τις αστυνομικές αρχές όπου χρειάστηκε και χαιρετήσαμε το νέο τμήμα στην Αστυνομία για τα θέματα ενδο-οικογενειακής βίας, όπου απευθυνθήκαμε και βρήκαμε καλή ανταπόκριση, για να διερευνούν την υποδοχή ατόμων από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.
Οι εθελοντές σύμβουλοι, ψυχολόγοι και δικηγόροι μας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους κι αυτή τη χρονιά, μέσα σε δικές τους οικογενειακές και βιοποριστικές ανάγκες. Επίσης υποδεχτήκαμε και δυό νέα μωράκια αφού δύο από τις ψυχολόγους μας έγιναν μητέρες.
Ενα ακόμα νεογέννητο μας έδωσε χαρά γιατί ήρθε να κάνει ευτυχισμένη νεαρή γυναίκα πρώην θύμα εμπορίας ανθρώπων και τον σύζυγό της και θα βαφτιστεί από μέλος μας.
Οικονομικά είχαμε τη συμβολή της εταιρίας AVON, από τον Μάη, για τη φιλοξενία σε διαμέρισμα κακοποιημένων γυναικών ξεκινώντας τον Ιούνιο, αλλά είχαμε επιπλέον και οικονομική στήριξη εθελοντών στη Νομική πλαισίωση των θυμάτων και τη σίτιση ατόμων καθώς και για τα λογιστικά και τρέχοντα έξοδα επιβίωσης του ΕΔΓΕ κι εκφράζουμε τις βαθειές μας ευχαριστίες σε αυτούς. Τα έξοδά μας συνολικά για στήριξη έφτασαν περίπου τα 17.000 ευρώ, χωρίς τηλεφωνικά έξοδα αφού έχουμε παροχή δωρεάν της Γραμμής ΣΟΣ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην πάροχο της Γραμμής.
Ξεκινήσαμε το 2021 με την αισιοδοξία ότι, όπως τώρα κρατήσαμε ψηλά τους στόχους μας για την αλληλεγγύη ατόμων, φύλων, γενεών και διαφορετικότητας, έτσι και με το νέο έτος θα προσφέρουμε, θα πάρουμε αγάπη και ικανοποίηση, θα επιμορφώσουμε και θα διδαχθούμε, θα στηρίξουμε και θα εμπνευστούμε, συμβάλλοντας όσο μπορούμε στο κοινωνικό σύνολο για την ισότητα και την διεύρυνση της δημοκρατίας στην χώρα μας και στον κόσμο.

 

IBAN GR3401100640000006429603381 για κατάθεση ετήσιας εισφοράς μελών ή δωρεές στην Εθνική τράπεζα, στο όνομα του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης