Ο απολογισμός μας για το 2021 (Activities report of ENOW for 2021)

 

Απολογισμός έργου του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης για το έτος 2021

(click to download English version)

Γραμμή ΣΟΣ. Όλο τον χρόνο λειτούργησε η Γραμμή Δίπλα Σου, 2109700814, σε εικοσιτετράωρη βάση, προσφέροντας ενεργητική ακρόαση, ως μια ώρα, σε άτομα κακοποιημένα ή βαθειά μοναχικά, με κακές οικογενειακές σχέσεις που υπέφεραν ιδιαίτερα από τον εγκλεισμο της πανδημίας. Οι τηλεφωνήτριες δεν είναι μόνες στο έργο της ακρόασης, πλαισιώνονται από τους ψυχολόγους και τους νομικούς μας και το κοινωνικό έργο του ΕΔΓΕ. Στόχος μας είναι όλες οι εθελόντριες να νοιώθουν μέρος ενός αλληλέγγυου οργανισμού. Ζητήσαμε από τις συμβούλους μας που απαντούν στη Γραμμή να μας καταθέσουν κάτι από την εμπειρία τους. Μερικές από τις απαντήσεις δείχνουν ότι λειτουργούμε εντός κι εκτός Ελλάδος, για γυναίκες, άντρες και παιδιά. Φαίνεται επίσης το είδος και η ποιότητα της ανταπόκρισης που επιδιώκουμε σε κάθε επικοινωνία.

Αναφορά μιας τηλεφωνήτριας που απαντάει για έξη ώρες κάθε εβδομάδα, δίνει τους εξής αριθμούς περιστατικών: Δέχτηκα 35 κλήσεις- Γυναίκες 16 κλήσεις, Άνδρες 7 κλήσεις, Τρίτο άτομο αντί για το θύμα 7 κλήσεις ( όλες γυναίκες), αστυνομικό τμήμα 2 κλήσεις, για εθελοντισμό 2 κλήσεις, Φάρσα 1 κλήση

Αναφορά άλλης τηλεφωνήτριας που πρόσφατα ήρθε στην ομάδα: Αν και τα τηλεφωνήματα που μου έτυχαν δεν ήταν πολλά (περίπου 6 με 7 περιστατικά) αυτό που ήταν πολύ σημαντικό για εμένα ήταν ένα τηλεφώνημα από την κυρία (Ε). Κάλεσε για την κόρη της, η οποία δεχόταν λεκτική και ψυχολογική βία από τον άντρα της καθώς την εκμεταλλευόταν και οικονομικά. Αν και η κυρία (Ε) ένιωθε πως υπάρχουν διάφορες δυσκολίες στη σχέση της με την κόρη της, ήθελε πολύ να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να βοηθήσει την κόρη και το εγγόνι της, το οποίο αντιμετώπιζε διάφορα θέματα υγείας και ΔΕΠ-Υ. Την πληροφόρησα και την καθησύχασα και είδα ότι ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στη βοήθεια που της παρείχε το Δίκτυο. Μάλιστα, και η κόρη της ήρθε σε επαφή αλλά και οι δύο θέλησαν την στήριξη των συνεργαζόμενων ψυχολόγων μας.

Αλλη τηλεφωνήτρια μας λέει:Από τον Οκτώβριο του 21 μέχρι και σήμερα μέσω της γραμμής έχω ακούσει και εξυπηρετήσει περίπου 15 περιστατικά, 14 γυναικών και ενός άνδρα. Η εμπειρία που έχω αποκτήσει ως τώρα είναι πολύτιμη και έχω έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με προκλήσεις και διλήμματα. Από όλα τα τηλέφωνα, αυτό που μου άφησε μια ιδιαίτερη αίσθηση και ερωτηματικά ταυτόχρονα, ήταν η περίπτωση άνδρα ο οποίος κάλεσε ως θύμα και έψαχνε λύσεις για την περίπτωση του, ενώ όπως φάνηκε στη πορεία ήταν ο θύτης της υπόθεσης...

Αλλη νέα τηλεφωνήτρια : Σχετικά με τη γραμμή, εγώ μέχρι τώρα έχω λάβει περίπου 15 τηλεφωνήματα. Τα περισσότερα από αυτά ήταν γυναίκες-θύματα κακοποίησης, κάποια άλλα από συγγενείς (μητέρες που ανησυχούσαν για τις κόρες τους), κάποιοι καλούσαν για να πάρουν πληροφορίες για το δίκτυο και τέλος κάποιοι καλούσαν για να καταγγείλλουν ένα περιστατικό κακοποίησης.

Μια από τις κλήσεις που θα θυμάμαι για καιρό ήταν αυτή μιας γυναίκας που είχε δεχθεί επανειλημμένα έντονη σωματική και λεκτική βία από τον πρώην σύζυγο της, ο οποίος μάλιστα είχε ασελγήσει και στην τεσσάρων -τότε- χρονών κόρη τους. Τα ψυχικά τραύματα ήταν πολύ βαθιά τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Η μητέρα είχε περάσει κατάθλιψη και πάσχει από χρόνια διαταραχή μετατραυματικού στρες και η κόρη (θύμα και μάρτυρας πολλών περιστατικών κακοποίησης) εκδήλωσε άγχος, αυτοτραυματισμούς και κοινωνική απόσυρση. Αυτό που με έκανε να ξεχωρίσω αυτήν κλήση μεταξύ των υπολοίπων είναι αφενός η έντονη βιαιότητα του πατέρα αλλά κυρίως η αμοιβαία αγάπη και φροντίδα μητέρας-κόρης, που προσπαθούν να βοηθήσουν η μία την άλλη να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση.

Αλλη τηλεφωνήτρια από τις νέες: Από τα περιστατικά που άκουσα, ιδιαίτερα θυμάμαι μια κοπέλα, Ελληνίδα, που κάλεσε από Ισπανία όπου είχε βρεθεί ακολουθώντας έναν φίλο της με τον οποίο έμεινε έγκυος και από τοτέ αυτός άρχισε να την κακοποιεί σωματικά και ψυχολογικά χτυπώντας την και μειώνοντας την. Αφού γέννησε προσπάθησε να βρει δουλειά η κοπέλα σε ένα καφέ της περιοχής κι ο σύντροφος της μάζεψε όλα τα έπιπλα και τα πράγματα του και μέσα σε δυο ώρες εξαφανίστηκε και την άφησε μόνη με το μωρό σε μια ξένη χωρα, χωρίς δουλειά. Αφού έβγαλε κάποια άκρη η κοπέλα με επιδόματα και πρόνοια και πήγε και η μητέρα της για να την βοήθησε ξεκίνησε τη διαδικασία του διαζυγίου με σκοπό να πάρει την επιμέλεια και να επιστρέψει Ελλάδα αλλά το δικαστήριο της φέρθηκε πολύ άδικα και δεν της την έδωσε. Ο δικηγόρος ήταν έτοιμος να ζητήση έφεση και να πάει η υπόθεση σε μεγαλύτερο δικαστήριο όταν την ξανά πλησίασε ο σύντροφος της και τα ξανά βρήκαν. Μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα της πήρε ότι χρήματα είχε πάρει από επιδόματα για να πάρει αυτοκίνητο την ξανά χτύπησε και έφυγε από το σπίτι. Τότε απευθύνθηκε και η κοπέλα σε μας με ανάγκη απλά να μιλήσει γιατί δεν είχε ούτε έναν άνθρωπο εκεί που έμενε τα τελευταία δυο χρόνια, δεν της επέτρεψε ποτέ να κάνει παρέες και η οικογένεια του δεν την συμπαθούσε και δεν της μιλούσε.
Μου έκανε τρομερή εντύπωση το πόσο ψύχραιμη ήταν όταν μου τα έλεγε όλα αυτά και η γλυκύτητα που έβγαζε η φωνή της. Η απέραντη αγάπη που είχε στο μωρό της και πόσο πολύ ήταν έτοιμη να παλέψει γι αυτό και όλα αυτά ενώ ήταν εξαπατημένη από τον μοναδικό άνθρωπο που είχε σε μια τελείως ξένη χώρα όπου και οι τοπικές αρχές της φέρθηκαν πολύ άσχημα.
Άλλη τηλεφωνήτρια: έλαβα περίπου 12-13 κλήσεις στην γραμμη. Όλα ήταν αρκετά "δυνατά" ως εμπειρίες, όμως αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιο, αυτό θα ήταν ένα τηλεφώνημα που δέχθηκα από έναν νεαρό 24 ετών από την Πάτρα, ο οποίος έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και πήρε για να καταγγείλει ψυχολογική κακοποίηση από την οικογένεια του και ιδίως την αδελφή του. Η ταραχή του ήταν τεράστια και όταν κάλεσε μπορώ να πω πως βρισκόταν σε κατάσταση σοκ. Αυτό που με έκανε όμως να ξεχωρίσω το περιστατικό ήταν η ευαλωτότητα που ανέπνεε αυτό το παιδί λόγω και της κατάστασης της υγείας του, το ποσό νοσηρό ήταν το περιβάλλον στο οποίο ζούσε και από το οποιο εξαρτάτο, η εν γένει ένταση της κλήσης αλλά και το πόσο εντονα έγινε φανερη η ανάγκη του, όπως και τόσων ανθρώπων, απλώς και μόνο να μιλήσουν, να εκφραστούν και να μοιραστούν το βάρος που καλούνται καθημερινά να σηκώσουν. Αυτό και μόνο αρκούσε για να βγάλει το παιδί αυτό από την κατάσταση σοκ στην οποία βρισκόταν και έστω να τον ηρεμήσει για λίγο, μαζί με την ασφάλεια που ένιωσε ακούγοντας δύο απλές κουβέντες και συναισθανόμενος την κατανόηση και την αποδοχή που τόσο αποζητούσε.  

Φιλοξενίες, στέγαση

Είχαμε δυνατότητα στέγασης και φιλοξενίας 14 ατόμων από τον Ιανουάριο ως τον Μάη και σε συνέχεια ξανά από τον Οκτώβρη, με την υποστήριξη της Avon.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες περιπτώσεις:Τον Ιανουάριο φιλοξενήσαμε ξανά τη γυναίκα που είχαμε στεγάσει από τον Οκτώβρη 2020 διότι ο σύζυγός της την ανακάλυψε εκει όπου εφιλοξενείτο από δική μας εθελόντρια και την οικογένειά της. Ασκήθηκε δίωξη ξανά για stalking.Φιλοξενήσαμε προσωρινά μια ακόμα γυναίκα για να μπορέσει να μεταβεί στην πόλη όπου ζουν οι γονείς της. Στηρίξαμε από πλευράς τροφίμων και φαρμάκων και λογαριασμών τη γυναίκα από τη Χίο και τρία ακόμα άτομα που είχαν μείνει στον ξενώνα, τη γυναίκα με το κοριτσάκι και μια ακόμα. Στηρίξαμε επίσης άτομα με ιατρικές πράξεις χρησιμοποιώντας και εισφορές από εθελοντές..Είχαμε να στηρίξουμε με τρόφιμα, φάρμακα κλπ, γυναίκες στον ξενώνα, την γυναίκα που βρήκε σπίτι με το κοριτσάκι της στην Πελοπόννησο που είναι και καρκινοπαθής, τη γυναίκα από νησί, και μια περίπτωση κακοποιημένης με τρία κοριτσάκια, εννέα, οκτώ ετών και μωρό δύο μηνών όταν αρχίσαμε τη στήριξη. Φιλοξενήσαμε επίσης μια 60χρονη γυναίκα άστεγη μετά από κακοποίηση, που είχε κι ένα σκυλάκι και προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα της εργασίας και παραμονής της σε μόνιμη κατοικία.

Συνεργαστήκαμε επίσης με τη νέα υπηρεσία στην Αστυνομία για την καλύτερη διευθέτηση από πλευράς τους των θεμάτων της ενδο-οικογενειακής βίας.
Τρόφιμα: Πέρα από τις φιλοξενούμενες, στηρίξαμε αρκετά άτομα με τρόφιμα και φάρμακα.Μια γυναίκα με τρία αγόρια, από 2-6 ετών, ο σύζυγος κακοποιός, στη φυλακή, της οποίας πληρώσαμε και κάποιους λογαριασμούς νερού. Στηρίξαμε κάποιες γυναίκες μόνες κι άνεργες κι άλλη μια γυναίκα με τέσσερα παιδάκια στην περιοχή Αθήνας που δεν έχει διατροφή.
Πλαισίωση θυμάτων με δωρεές. Παρέχουμε επίσης ρούχα, μικροέπιπλα και συσκευές σπιτιού στο βαθμό που συνεισφέρουν οι εθελοντές μας.

Δημιουργήθηκε ομάδα εθελοντριών για πλαισίωση των ατόμων που φιλοξενούμε. Φροντίζουν για κοινωνική στήριξη, για ρούχα και μικροέπιπλα, και για σύνδεση των θυμάτων με άλλες, κοινωφελείς υπηρεσίες που φροντίζουν εξειδικευμένες ανάγκες.

Το ΕΔΓΕ συμμετέχει στο Δίκτυο Αστέγων με δράσεις για την καταπολέμηση της αστεγίας στη χώρα μας και την Ευρώπη.

Ψυχολογική στήριξη:

Η πανδημία έχει δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα αυξημένα και η κακή οικονομική κατάσταση τα επιδεινώνει γιατί κλέβει την ελπίδα από τα κακοποιημένα άτομα για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους. Αυτός ο χρόνος ήταν πολύ δύσκολος για τις κακοποιημένες γυναίκες που επιπλέον δεν εργάζονται ή ψάχνουν και για δουλειά, καθώς υπήρχε το lockdown.

Ψυχολογική στήριξη προσέφεραν δωρεάν για τρεις τουλάχιστον συνεδρίες οι εθελοντές ψυχολόγοι μας.Ξεκινήσαμε επίσης να συνεργαζόμαστε με την ‘Συνύπαρξη’ , οργάνωση που προσφέρει ψυχολογική στήριξη σε άπορα άτομα. Ενδεικτικά, από ψυχολόγο, έχουμε την εξής αναφορά.

Εντός του 2021, είκοσι άνθρωποι, 14 από αυτούς γυναίκες, μου έδωσαν την ευκαιρία να συνεργαστούμε με σκοπό την ανάκαμψή τους έπειτα από βίαιες εμπειρίες.

Παρακάτω αναφέρω κάποιες περιπτώσεις γυναικών κι ανδρών, με ορισμένα στοιχεία για κάθε θεραπευόμενο ώστε να έχουμε εικόνα χωρίς να διακινδυνεύουμε την εχεμύθεια.

Ο Ν από την Κρήτη που είχε όπλα κ συχνά σκεφτόταν να αυτοκτονήσει ή να βλάψει την πρώην σύζυγό του κ μητέρα των παιδιών του. Ξεκίνησε καθημερινή άσκηση κ έγραψε γράμματα στους γιους του που δεν του μιλούν κ παραπέμφθηκε σε ψυχίατρο της περιοχής κ στην Κλίμακα. Επικοινωνούμε μέχρι κ σήμερα και λέει ότι είναι καλά.   

Ο Δ, γεννημένος το 1988, πάσχει από διπολική διαταραχή και μας είχε καλέσει πριν χρόνια γιατί ο αλκοολικός πατέρας του κακοποιούσε τη μητέρα του σε χωριό της Κρήτης. Πρόσφατα νοσηλεύτηκε, το χάρηκε και τον φρόντισαν τα αδέρφια του όπως ήθελε πάντα. Βρήκε να συνεχίσει δωρεάν συμβουλευτική και κλείσαμε συγκινητικά.

Συνάντησα τη Ρ, που όταν μας πρωτοκάλεσε στη γραμμή πριν χρόνια, βίωνε μια έντονα συγκρουσιακή σχέση με τους γονείς της, με τους οποίους συγκατοικεί στην Αθήνα. Λόγω πανδημίας μένουν κλεισμένοι κ τα πηγαίνουν καλύτερα. Την έβλεπα χρόνια δωρεάν κ την παραπέμψα στη Συνύπαρξη για περισσότερες συνεδρίες.  

Η Ε, χωρισμένη με κόρη 8 χρονών, δέχθηκε ούσα ασθενής επίθεση από τη μητέρα της και τις αδερφές της. Με τη βοήθεια του ΕΔΓΕ συνέχισε για μήνες τη θεραπεία της μαζί μου κ μετακόμισε στην επαρχία.

Η Ζ με ψυχικές ασθένειες και κακοποίηση σε διάφορες μορφές κ σε αρκετά μέτωπα. Είπε ότι είχε προσπαθήσει με ψυχοθεραπευτές αλλά δεν ξαναένιωσε τόσο κατανοητή στο παρελθόν. Της παρείχαμε βεβαίωση.

Η Ά, γεννημένη το 1987, μένει σε προάστειο της Αθήνας, έχει δύο μικρούς γιους κ είναι χωρισμένη. Ο πρώην σύζυγός της χτύπησε κ απειλούσε καθημερινά το παιδί τους. Τον οριοθέτησε και πλέον συνεργάζονται πολύ καλύτερα. Ο γιος της επίσης είναι καλύτερα. Η δηλώνει ότι βοηθήθηκε να βρει το νόημα της ζωής. Συνεχίζουμε τις συνεδρίες μας πλέον πιο αραιά.

Η Α μας κάλεσε λόγω βίαιων ξεπσασμάτων κ άλλων θεμάτων του συζύγου. Ανησυχούσε για το αντίκτυπο αυτών στην κόρη του. Συνέχισε για ένα διάστημα τη θεραπεία της, τους είδα κάποιες φορές και ως ζευγάρι και το προσπαθούν. Η Αλκέτα ξεκίνησε να εργάζεται, έφερε τη μητέρα της στη χώρα κ ένιωθε πιο ανεξάρτητη.

Η Μ, που έμενε στην Αυστρία, γεννημένη το 1993 κι αρραβωνιασμένη.

Η Σ κακοποιημένη από τον πατέρα της κα, έμπλεξε χωρίς να το γνωρίζει σε επικίνδυνες καταστάσεις κ πήρε ο σύζυγός της τα παιδιά της. Υποστηρίχθηκε στο να αντέξει το πρώτο διάστημα που δεν είχε τα παιδιά. Συνέχισε με συμβουλευτική γονέων.

Η Β, που της πήρε την επιμέλεια της κόρης τους ο – κατά την ίδια - πλούσιος κ ψυχικά ασθενής σύζυγος. Δουλέψαμε τη συμπεριφορά της προς την κόρη της. Την παρέπεμψα σε συνάδελφο που συνεργάζεται με το ΕΔΓΕ κ μπορούσε να πραγματοποιεί κατ’ οίκον επισκέψεις για να βοηθηθούν με την κόρη της. Διέκοψε λίγο μετά κ αργότερα έστειλε ότι ακόμα υποφέρει από το σύστημα που δεν διευκολύνει την ψυχιατρική αξιολόγηση γονιού ενώ χρειάζεται.

Το ίδιο ζητούσε και η Στ η οποία ανησυχούσε μήπως πάθει κάτι ο γιος της όσο θα βρίσκεται με τον πρώην σύζυγό της.

Η Φ, γεννημένη το 1985, πριν λίγους μήνες αποτάνθηκε στη γραμμή όταν κάποιος πρώην εραστής παρακολουθούσε και ταλαιπωρούσε με διάφορους τρόπους την ίδια κ το σύντροφό της. Την βλέπω ακόμα, ξεκίνησε συμβουλευτική ζεύγους και χρειάζεται ψυχιατρική αξιολόγηση.

Η Ίρ παιδί δημοτικού και κόρη της Ε που έβλεπε συνάδελφος του ΕΔΓΕ. Υποστήριξα ψυχοσυναισθηματικά το παιδί όσο η μητέρα της βρισκόταν σε κρίση. Το ΕΔΓΕ κάλυψε μέρος των εξόδων. Η μητέρα αργότερα έκανε απόπειρα αυτοκτονίας κ πλέον συνεργαζόμαστε με τη Συνύπαρξη.

Η Κ ζούσε μια κακοποιητική σχέση και ήθελε να ξεφύγει. Συνεργαστήκαμε για τρεις δωρεάν συνεδρίες κι έγιναν μπόλικες μετακινήσεις. Έφυγε από το σπίτι που έμενε μαζί του και ήρθε πιο κοντά με άλλα πρόσωπα. Από την Κ. μου έχει μείνει έντονο το ήθος της. Η Κτ, έτονα ψυχοσωματικά, πιθανόν σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Νομική Στήριξη

Υπήρξε νομική συμβουλευτική σε δεκάδες γυναίκες και στηρίξαμε και περιορισμένα νομικά έξοδα στο μικρό βαθμό που μπορούσαμε από χρήματα που περίσσευαν από τη σίτηση.

Οι δικηγόροι που μας στήριξαν ήταν κυρίως, η Αλεξάνδρα Παύλου, ο Βαγγέλης Καλογερογιάννης και η Τιτίκα Νικέα Μουράτογλου στην Αθήνα, η Αθηνά Γούλιαρου στη Θεσσαλονίκη και άλλοι συνεργαζόμενοι δικηγόροι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στο βαθμό που μπορούσαμε στηρίξαμε συμβουλευτικά τα θύματα για να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και να συνεχίσουν με δικηγόρο της επιλογής τους.

Σεμινάρια: Σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αλλά κι άλλα ανώτατα ιδρύματα προσφέραμε πολλές ευκαιρίες για πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης μετά από επιμόρφωση, στη Γραμμή ΣΟΣ και στη γενικότερη στήριξη θυμάτων.Το 2021 πραγματοποιήθηκαν περί τις εκατον πενήντα ώρες διαδραστικών, μεσω Ζουμ σεμιναρίων, σε τέσσερεις ομάδες από άτομα διαφόρων ειδικοτήτων και ηλικιών, από τους περισσότερους να είναι απόφοιτοι ή επι πτυχίω φοιτητές Ψυχολογίας αλλά και άτομα που, με άλλες ειδικότητες, παιδαγωγοί, νομικοί, κοινωνικοί επιστήμονες, κλπ, ήθελαν να προσφέρουν εθελοντικό έργο στο δικό μας ή σε άλλους φορείς.

Συμμετείχαμε σε συλλογικές δράσεις για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου αλλά και τη διεύρυνση του Νομικού πολιτισμού.Ιδιαίτερα ασχοληθήκαμε με το νέο νόμο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και τον τρόπο που επιδρά στην συνεχιζόμενη κακοποίηση. Συμμετείχαμε στο φεστιβαλ STRONGME,με έργα τέχνης, με τις κούκλες που τις δημιουργούν θύματα και τις ντύνουν νεαρές πρόσφυγες. Επίσης στο ίδιο φεστιβαλ κάναμε εισήγηση και διανομή ενημερωτικού υλικού.

Συνεργαστήκαμε με οργανώσεις ειδικού σκοπού, όπως στήριξη εξαρτημένων ατόμων, ατόμων με αναπηρία και με σχολεία κι επιστημονικούς συλλόγους εκπαιδευτικών, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνεργασίες για στήριξη θυμάτων βίας.

Πρόσφυγες:

Μέσα στα θύματα που στηρίζουμε υπάρχουν μετανάστριες και πρόσφυγες που έχουν κακοποιηθεί. Επειδή δεν έχουμε πόρους για την πολλαπλή στήριξη που χρειάζονται γενικά οι γυναίκες πρόσφυγες, συνεργαζόμαστε συνεισφέροντας από την τεχνογνωσία και τον εθελοντισμό μας σε άλλες οργανώσεις. Σε συνεργασία με άλλη αλληλέγγυα ομάδα εθελοντών που προμήθευε ραπτομηχανές και κομπιούτερ δεύτερο χέρι, στηρίξαμε νεαρές πρόσφυγες που δεν είχαν κανένα έσοδο, ώστε να ντύσουν με ρούχα κούκλες που δημιουργήσαμε με τη συμβολή θυμάτων, προσφέροντας κάποια χρήματα για κάθε κούκλα.Θεωρούμε τη στήριξη νεαρών γυναικών προσφύγων ως έργο πρόληψης και της σωματεμπορίας, δηλαδή πρόκειται για γυναίκες που μας γνωστοποιούν εγκληματικές πράξεις σε βάρος τους και γι αυτό και συνδέσαμε τις ενέργειες μας με συνεργασία με το τμήμα αντιτράφικινγκ της Ασφάλειας.

 

 IBAN GR3401100640000006429603381 για κατάθεση ετήσιας εισφοράς μελών ή δωρεές στην Εθνική τράπεζα, στο όνομα του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης