Γραμμή SOS

Γραμμή SOS “Δίπλα σου”

Η Γραμμή ΣΟΣ ‘Δίπλα Σου’ 210 9700814 λειτουργεί με απόλυτη εχεμύθεια, στηρίζοντας άτομα που υποφέρουν από ενδοοικογενειακή βία. Προσφέρει ψυχολογική στήριξη, νομική συμβουλευτική, διαμεσολάβηση  και κοινωνική πλαισίωση, καθώς και προσωρινή διαμονή σε άπορα θύματα ή γυναίκες σε άμεσο κίνδυνο. Ενημερώνει για τα θέματα βίας κι επιμορφώνει εκπαιδευτικούς κι επιμορφωτές για αποκλιμάκωση συγκρούσεων. Είναι υπηρεσία με βάρδιες και στηρίζεται σε εθελοντικό έργο. Επιμορφώσεις γίνονται συστηματικά πριν την επαφή με θύματα αλλά προσφέρονται και συνεχώς για τα μέλη κι εθελοντές μας. 

 

Η Γραμμή ονομάστηκε Δίπλα Σου για να τονιστεί ότι δεν ποδηγετεί, δεν καθοδηγεί, δεν οικειοποιείται τα προβλήματα, ακροάται με ενσυναίσθηση ώστε να παίρνει κάθε άτομο ενημερωμένες αποφάσεις.

 

Η Γραμμή, δημιουργήθηκε για να στηρίζει τα θύματα ψυχολογικά, κοινωνικά, νομικά, αλλά για να στηρίζει και κάθε άτομο που θέλει να ελέγχει τα όρια και το θυμό του. Επίσης προτείνει αναθεωρήσεις νομικού πλαισίου για μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς βία.

 

Σε όλες τις οικογένειες και τις σχέσεις υπάρχουν συγκρούσεις.Ο συγκρούσεις είναι χρήσιμες, χωρίς αυτές δεν οριοθετείται το άτομο, ούτε προχωράει η κοινωνία και τα δικαιώματα στην πράξη.  Δεν είναι όμως αναγκαία η βία στη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης. Η βία εκφράζει συσσωρευμένο θυμό.  Όλοι οι άνθρωποι θυμώνουμε, είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Πολλές φορές, όσο καταστέλλουμε την αντίδραση μας τόσο περισσότερο θυμώνουμε, ενώ όσο νωρίτερα αντιδράμε τόσο κρατάμε τον έλεγχο της συμπεριφοράς μας για να μη γίνεται βίαιη. Όμως οι γυναίκες ενθαρρύνονται διαρκώς να υπομένουν, η υπομονή θεωρείται βασικό προσόν της γυναίκας από στερεότυπες αντιλήψεις. Αντίθετα ο άνδρας ενθαρρύνεται να εκθέτει το θυμό του.

 

Χρειάζεται επίσης να διαφοροποιούμε την έκφραση θυμού από την κακοποίηση. Η κακοποίηση εμπεριέχει επανάληψη και κοινωνική, σωματική, οικονομική κι άλλες μορφές εξουσίας.

 

Άνδρες και γυναίκες γίνονται βίαιοι. Βία εκφράζεται από τις γυναίκες κυρίως λεκτική, με ταπεινωτικές εκφράσεις  και συχνότερα μέσα από μηχανισμούς χειραγώγησης, ιδιαίτερα όταν απευθύνονται σε ανηλίκους αλλά και σε άλλους ενηλίκους. Σωματική κακοποίηση ασκούν οι γυναίκες συχνότερα σε παιδιά, ιδιαίτερα ζωηρά αγόρια που δείχνουν γενικά να κακοποιούνται σωματικά περισσότερο από τα κορίτσια, λόγω στερεοτύπων αντιλήψεων. Οι άντρες εξωτερικεύουν τη βία με όμοιους λεκτικούς αλλά αλλά και περισσότερο σωματικούς τρόπους, δηλαδή πολύ συχνότερα και μεταξύ τους αλλά και προς τις γυναίκες εξωτερικεύουν βίαια συναισθήματα με απειλές , σωματική βία και συστηματικούς περιορισμούς. (πχ δεν στηρίζουν οικονομικά την οικογένεια, δεν επιτρέπουν να εργαστεί η γυναίκα, δεν αφήνουν να ντυθεί όπως της αρέσει, να δει φίλες και συγγενείς, να μορφωθεί, να πάρει δίπλωμα οδήγησης, κλπ. Επίσης πετούν αντικείμενα, χτυπούν, χρησιμοποιούν αντικείμενα για να κακοποιήσουν.

 

Η Γραμμή λειτουργεί σε βάση 24/7, από γυναίκες επειδή το 95% των κλίσεων είναι από γυναίκες, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, κάθε φύλου και προέλευσης και στηρίζεται από εθελοντές κι εθελόντριες. Στηρίζει θύματα αλλά και θύτες κι ολόκληρη την οικογένεια εφόσον το επιθυμούν όλα τα μέλη. Αναλαμβάνει και Διαμεσολαβήσεις μεταξύ μελών της οικογένειας, εφόσον το αποδεχτούν και οι δύο πλευρές. Πλαισιώνει συμβουλευτικά, με ψυχολογική στήριξη και νομική πλαισίωση. Στηρίζει επίσης προσωρινά με στέγαση άπορες γυναίκες και  μονογονεικές οικογένειες σε έξοδα διαβίωσης ώσπου να βρεθούν μονιμότερες λύσεις. Θέλουμε κάθε άτομο που απευθύνεται να νοιώθει όπως θα θέλαμε να νοιώθουμε εμείς όταν θα ζητάγαμε βοήθεια. Δεν μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο αλλά μπορούμε να είμαστε ένα σκαλοπατάκι για να σωθούν οι άνθρωποι που αποφασίζουν να αλλάξουν τη ζωή τους.

advanced-floating-content-close-btnsos