11 Mar Μήνυμα για τις 8 Μάρτη 2025
Παγκόσμια Μέρα για να τιμήσουμε τους αγώνες για εξάλειψη των διακρίσεων, ζητήματα που επηρεάζουν όχι μόνο τη γυναίκα αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή. Μέρα που δίνουμε υπόσχεση να συνεχίσουμε αυτούς τους αγώνες.
Εργασιακά. Σήμερα, Ελλάδα: Το Σύνταγμα προστατεύει την ισότητα εργασίας κι αμοιβής και τη μητρότητα, αλλά στην πράξη βρισκόμαστε:Στη χειρότερη κατάσταση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών από πλευράς ανεργίας των γυναικών.Στην 24η θέση από πλευράς ανισότητας αμοιβών. Αυτό αντανακλάται και στις συντάξεις, όπου λόγω της εκτεταμένης ‘μαύρης εργασίας’ στην οποία υποχρεώνονται οι γυναίκες, και με την ανισότητα, πολλές ηλικιωμένες γυναίκες έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, διατροφής, περίθαλψης, κλπ.Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ακόμη υποχρέωση για συστηματική αναφορά των μισθολογικών μεγεθών των εργαζομένων ώστε να διακρίνεται το μισθολογικό χάσμα των φύλων. Αυτό θα αλλάξει με την είσοδο του EU Pay Transparency Directive στην ελληνική νομοθεσία, κάτι που πρέπει να γίνει έως τον Ιούνιο του 2026. Από τότε κι έπειτα οι εργοδότες θα υποχρεούνται να αναφέρουν και να δηλώνουν τα μισθολογικά στοιχεία και την τυχόν ανά περίπτωση μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Σε σημαντική ανισότητα είναι στην πράξη η προστασία της μητρότητας, παρά τις προστατευτικές ρυθμίσεις, εφόσον ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν επαρκούν σχετικά με τις απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης και βεβαίως, δεν επαρκούν οι δομές φροντίδας βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας. Επιπλέον με την εμπορευματοποίηση της παρένθετης μητρότητας, η Ελλάδα γίνεται χώρα όπου οι μήτρες των γυναικών έχουν την αντιμετώπιση αντικειμένου προς εκμετάλλευση.
Θέματα Βίας κατά των Γυναικών.
‘Πέστη με τ όνομά της’, Γυναικοκτονία, αλλά ας αρχίσουμε να διερευνούμε και θανάτους που χαρακτηρίζονται ατυχήματα ενώ μπορεί να πρόκειται για φόνο.
Η βία έχει πολλές μορφές κι οι γυναίκες μαστίζονται από την έλλειψη σε επιμόρφωση των ατόμων και των λειτουργών πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της βίας.
Μόνο μια στις 8 γυναίκες καταγγέλλουν, ενώ μια στις τρεις έχουν δεχτεί σεξουαλική βία. Οι γυναικοκτονίες και η βίας έχουν στόχο διαιώνισης των ανισοτήτων. Η Πατριαρχία σκοτώνει όσο και οι άμεσοι δράστες παρέχοντας κάλυψη , καθυστέρηση στην απονομή διαιοσύνης και εκκολάπτοντας τον φόβο στον οποίο πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά κι αλληλέγγυα, σαν γυναίκες και σαν κοινωνία.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης μόλις δημοσίευσε την έκδοση «Θεματικές προσεγγίσεις ως προς την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης» Μπορείτε να δείτε την έκδοση στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://rm.coe.int/thematic–perspectives–on–the–implementation–of–the–istanbul–convention/1680b4a2e3?fbclid=IwY2xjawI39LtleHRuA2FlbQIxMAABHTNE_TM8WF_Re12yxPm1k4ydMtVF47Y2tt–c_DYTlrE_modHv3U_mmOSow_aem_IOrWgep1MnnENEAJ9tGQ6A
Το ΕΔΓΕ συνεχίζει με τη Γραμμή Δίπλα Σου, 2109700814 και με τις δομές στήριξης θυμάτων βίας, την ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη των γυναικών, ενώ παράλληλα αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας μας για εξάλειψη των ανισοτήτων και τη δικαιοσύνη στην πράξη.
Sorry, the comment form is closed at this time.