Οι δράσεις μας

Πορεία 8 Μάρτη, 1μμ Προπύλαια

 11 Μαρτίου έκθεση εθελοντικών δράσεων στο Αμαξοστάσιο

13 Μαρτίου 2025, Τιμητική Διάκριση «Skywalker Εθελοντισμός» 14:30, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.ΣΥ.

Το 2024 με εικόνες

Η χρονιά ξεκίνησε με Γενική Συνέλευση κι εκλογές ΔΣ που έδωσαν αρμοδιότητες σύμφωνα με το καταστατικό μας για δύο χρόνια. Εκλογή των: Νίκη Ρουμπάνη, Πρόεδρος ΔΣ,  Βασιλική Δημητροπούλου, Αντιπρόεδρος,  Αφροδίτη Λαουτάρη, Γενική Γραμματέας, Δήμητρα Σπυροπούλου, Ταμίας, Αγγελική Γκιουζέλη, Μέλος. Επιλαχούσες, Βαρβάρα Παναρίτη και Λία Ραυτοπούλου.

Από την Γενική Συνέλευση 2024

Η Γραμμή ΣΟΣ λειτούργησε 24/7, όλο το χρόνο.  Ο ξενώνας ήταν επίσης σε λειτουργία όλο το χρόνο.

 

ΣΤΗΡΊΞΑΜΕ Νομικά, Ψυχολογικά, Κοινωνικά και Οικονομικά για τρόφιμα, φάρμακα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης, δεκάδες άτομα, κυρίως γυναίκες αλλά και δύο άνδρες.

 

17 άτομα, στηρίξαμε οικονομικά κι 6 άτομα φιλοξενήσαμε στα Λιόσα και στους Αμπελόκηπους.

 

Επιμορφώσεις: Το ΕΔΓΕ έκανε 3 σειρές επιμορφώσεων Ιανουάριο, Μάρτιο, Σεπτέμβριο, για στελέχη κι επαγγελματίες πρώτης γραμμής σε σχέση με τη βία και την κακοποίηση: επιμορφώθηκαν διαδραστικά 34 νέα άτομα  μέσω 12 βασικών δίωρων συναντήσεων. Επιπλέον είχαμε επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και γονέων, καθώς και σεμινάρια εστιασμένα όπως, π.χ. ψυχόδραμα, σχολική πρόληψη βίας, ασκήσεις  για οριοθέτηση, ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με LOATKI+ κλπ . Λειτούργησαν επίσης τμήματα αυτοάμυνας και χοροθεραπείας.

 

Συνεργασίες με φορείς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θεμάτων ισότητας, ψυχικής στήριξης. Συνεχίστηκε η συνεργασία με την ομάδα οργανώσεων κατά των γυναικοκτονιών και για τη νομική επικύρωση του όρου. Επίσης με την αστυνομία. Συνεργασίες με Ευρωπαϊκούς φορείς για Οδηγία σχετικά με τη συνθήκη της Κων/πολης και άλλα θέματα.

Σε συνεργασία και με άλλες οργανώσεις, Δημοτικές Αρχές, ΔΕΠΙΣ,  προσπαθούμε να επιμορφωνόμαστε διαρκώς αλλά να χτίζουμε και συνεργασίες. ΔΕΠΙΣ Φυλής, Π.Φαλήρου, Βύρωνα, Ερμιόνης, κα.

Αυστραλιανή Πρεσβεία, εκδήλωση για την αντιμετώπιση βίας.

Δήμος Βύρωνα, Νοέμβρη εκδήλωση για την ημέρα κατά της βίας

Διαδήλωση τον Νοέμβρη κατά της βίας.

Σεμινάριο για την Εκπαίδευση, σε Γυμναστές σε συνεργασία με Σύμβουλο εκπαίδευσης.

Εκπαίδευση, δράσεις σε πολλά σχολεία: Κορυδαλλό, Ηράκλειο Αττικής, Ασπρόπυργο, Πεντέλη

 Παρουσιάζουμε το έργο μας στις σχολές και την τριτοβάθμια και δίνουμε τη δυνατότητα σε τελειόφοιτους να κάνουν πρακτική μαζί μας

Σε συστηματική συνεργασία με την Αστυνομία , φορείς του δημοσίου κι εθελοντικές οργανώσεις, μοιραζόμαστε την εμπειρία μας για τη βελτίωση των θεσμών.

Συνεργασία με Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Δυο συναντήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών για την καταπολέμηση Σωματεμπορίας

Είχαμε συνεχή συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις κατά των Γυναικοκτονιών και μαζί τους είχαμε συνάντηση εργασίας με την Γραμματέα Ισότητας, Ζέφη Δημαδάμα.

Δράσεις ευαισθητοποίησης, στην Αθήνα και στα Τρίκαλα

Συμμετοχή στο Strong me

Διαμαρτυρία στο Γκάζι καλλιτεχνών και οργανώσεων για τους σεξιστικούς στίχους στην τραπ μουσική

Συνάντηση Γραμμών ΣΟΣ, με κυρίες Σταφιδά και Τσούτση

Στα Τρίκαλα με την Αγγελική Τουμπανάκη και το ARTIVISM, project

Τρίκαλα, επιμόρφωση για πρόληψη βίας στην εκπαιδευση.

Δράσεις στο χώρο μας, επιμορφώσεις,  παρουσιάσεις βιβλίων , εκθέσεις, παζαράκια ανταλλαγής

Η δράση μας το 2023

Κεντρική δράση μας υπήρξε η Γραμμή ΣΟΣ και η στήριξη θυμάτων. Νομική και ψυχολογική στήριξη, φιλοξενία και προσφορές σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, στήριξη οικονομική για αναγκαίο ξεκίνημα σε μια νέα ζωή. Στηρίξαμε συμβουλευτικά, ψυχολογικά, νομικά, κλπ, 182 γυναίκες με 156 ανήλικα παιδιά, κι άλλες 14 με δεκαέξη συνολικά ενήλικα παιδιά και επίσης δύο άνδρες.

 

Είχαμε μείωση των κλίσεων  στη Γραμμή μας τελευταία, αποτέλεσμα έλλειψης διαφήμισης και επειδή για λίγο δεν λειτουργούσε ούτε η ιστοσελίδα μας, χωρίς να το έχουμε αντιληφθεί. Κάνουμε προσπάθειες δημιουργίας νέας ιστοσελίδας. Παράλληλα υπήρχε έντονη διαφήμιση της κρατικής Γραμμής, που εξυπηρετούσε περιστατικά.

 

Οι εμπειρίες μας μεταφράζονται διαρκώς σε σεμινάρια επιμόρφωσης και διεκδίκηση από την πολιτεία της ισονομίας. Τα σεμινάρια επιμόρφωσης  εμπλούτισαν με από κοντά, όχι μόνο μέσω ζουμ, τις ομάδες μας και με νέο δυναμικό 40 ατόμων.

 

Επιμορφωτικά Σεμινάρια: Πέρα από το  Βασικό Σεμινάριο Γραμμής ΣΟΣ το οποίο ολοκλήρωσαν συνολικά σαράντα άτομα, σε τρεις κύκλους, Ιανουαρίου, Μαρτίου και Σεπτέμβρη, είχαμε επι πλέον: Σεμινάρια επικέντρωσης για την Εκπαίδευση, τη Γραμμή ΣΟΣ, για ψυχολογική και νομική στήριξη, το Τραφικινγκ, τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τις Δεξιότητες Οριοθέτησης,  Δραματοθεραπείας, Εικαστικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και εικαστικής έκφρασης, με συμβολή των Αγγελική Σείδου, Άγγελου Ιωακειμίδη, Δήμητρας Μαντζάνα, Σπύρου Φαναριώτη και βεβαίως της Μαρίνας Κοτοπούλου, Νίκης Ρουμπάνη και της Αλεξάνδρας Παύλου .

 

Δήμοι: Εγιναν για 8 Μάρτη και 25 Νοέμβρη, ομιλίες σε Δήμους: στο Δήμο Βύρωνα, στο Δήμο Αχαρνών, στο Δήμο Λιοσίων και στο Δήμο Παλαιού  Φαλήρου.

 

Αρτ Γκαραζ: Στον πολιτιστικό μας χώρο που δημιουργήθηκε  απο τον Σεπτέμβρη, συνέβαλαν με εθελοντική σκληρή δουλειά πολλοί, μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστές ο Μωχάμετ και ο Νίκος. Εγινε μετατροπή ενός γκαράζ σε χώρο εκδηλώσεων, σεμιναρίων, τέχνης. Μεγάλο ευχαριστώ και στην Εντζιόνα Γκιουζέλη, τον Σπύρο Φαναριώτη και τον Κώστα Καραμπερόπουλο για την καλλιτεχνική τους συμβολή στα εγκαίνεια όπου έγινε παρουσίαση για το έργο του ΕΔΓΕ. Ακολούθησαν διάφορα  Σεμινάρια, Παζαράκι ανταλλαγών, Βραδιά με ποιήματα της Μονίκ Καλογείτονα και συνεχή εβδομαδιαία σεμινάρια π.χ. για  Χοροθεραπεία ( Λίλα Πίττα)και αυτοάμυνα Ταεκβοντό ( Αναστασία Τζανάκη) κι άλλα.

 

Εγινε παρέμβαση μας μαζί με συλλογικότητες ενάντια στις γυναικοκτονίες στην επιτροπή GREVIO για την εφαρμογή της Συνθήκης της Κων/πολης.

 

Εγιναν παρεμβάσεις για τα θύματα Σωματεμπορίας στο ΥΠΕΞ και στον Ευρωβουλευτή Στέλλιο Κυμπουρόπουλο

 

Εγιναν Ομιλίες σε άλλους φορείς που μας κάλεσαν σχετικά με το ΕΔΓΕ και τους στόχους μας. Διαδηλώσαμε , συνεργαστήκαμε με τις οργανώσεις ενάντια στις γυναικοκτονίες, επικοινωνήσαμε με φορείς για την προώθηση των στόχων μας. Τον Δεκέμβρη έγινε συνάντηση των γυναικείων οργανώσεων  με τη Γεν, Γραμ Ισότητας, Ζέφη Δημαδάμα για τα επερχόμενα νομοσχέδια.

 

Η καλλιτεχνική μας ομάδα παρουσίασε τραγούδια και δρώμενο στο Σεράφειο  σε εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων και στο χώρο μας.

 

Εκλογές 2024. Για τα επόμενα δύο έτη εξελέγησαν:

Ανάληψη Καθηκόντων Διοικητικού Συμβουλίου.

Μετά την διεξαγωγή των εκλογών τα εκλεγμένα μέλη, συνεδρίασαν και συμφώνησαν ομόφωνα την εκλογή των :

Προέδρου-Νίκη Ρουμπάνη   Εικαστικός, εκπαιδευτικός

Αντιπροέδρου-Βασιλική Δημητροπούλου Φυσικός, εκπαιδευτικός

Γραμματέας-Αφροδίτη Λαουτάρη, Ψυχολόγος, αποφ. Δραματικής Σχολής

Ταμία-Δήμητρα Σπυροπούλου, Φιλόλογος, ιστορικός

Μέλους ΔΣ-Αγγελική Γκιουζέλη , Εγκληματολόγος

Αναπληρωματικά μέλη – Ζηνοβία Χατζήμπεη, Οικονομολόγος

Βαρβάρα Παναρίτη, Ψυχολόγος

Λία Ραυτοπούλου, Σύμβουλος Ψυχ. Υγείας

Παραδείγματα παρελθόντων Δράσεων
  • 1997-Ελλάδα. Έργο «Αριάδνη»: διεθνές έργο με την Αστυνομία και τις εθνικές υπηρεσίες κατά της βίας κατά των γυναικών και κατά της εμπορίας γυναικών και παιδιών.
  • 1997-2008 Εκπαίδευση δοκίμων και αξιωματικών της Αστυνομίας και ευαισθητοποίηση για το θέμα της βίας κατά των γυναικών.
  • Εκπαίδευση και συνεργασία και συγγραφή υλικού για εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ενδυνάμωση των ΜΚΟ μεταναστών και προσφύγων, ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν πιο αποτελεσματικά στην κοινωνία των πολιτών (Συμμετοχή μας στο Ευρωπαικό πρόγραμμα “P.E.E.R.” που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).
  • 1998-1999. Εκπαιδευτικό έργο για τη διαχείριση συγκρούσεων στα σχολεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας.Συνεργασία με Δήμο Περιστερίου.
  • 1998-σήμερα. Έρευνα και δραστηριότητες για την εκπαίδευση των νέων για την Ειρήνη και τη συμφιλίωση σε περιοχές συγκρούσεων ή κοινότητες στις οποίες η ανάπτυξη μαστίζεται από συγκρούσεις (Ισραήλ-Παλαιστίνη-Κύπρος-πρώην Γιουγκοσλαβία, κλπ) και τοπικές εφαρμογές στα ελληνικά σχολεία. Το ΕΔΓΕ ήταν διαπιστευμένο από την ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση του Προγράμματος Εκπαίδευσης για την Ειρήνη «Olympeace-Ekecheiria Youth Festival» με στόχο την κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη περιοχών συγκρούσεων, μέσω της εκπαίδευσης, από το 1998 ως το 2003. Εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με διεθνή υποστήριξη και συνεργασία με τη συμμετοχή δεκατριών κοινοτήτων . Αυτό το έργο δημιούργησε Τεχνογνωσία για την Εκπαίδευση για την Ειρήνη εκπαιδεύοντας δασκάλους, ομαδάρχες νέων και εμπλέκοντας γονείς στις ειρηνευτικές αξίες, μέσω των Τεχνών και του Αθλητισμού με στόχο επίσης την προώθηση της ισότητας των φύλων, εστιάζοντας στα ζητήματα της ταυτότητας και του σεβασμού της διαφορετικότητας, σύμφωνα με την ανάγκη εφαρμογής του άρθρου 13 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης του Άμστερνταμ. Παρουσιάστηκε στο διεθνές Συνέδριο κατά του Ρατσισμού στο Ντέρμπαν, το2001, από την Ελληνική κυβέρνηση ( υφυπουργό Παπαζώη) ως το έργο της Ελλάδος στο θέμα αυτό.
  • Το ΕΔΓΕ εκπροσωπούσε από το 1998 μέχρι το 2006 τις ελληνικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Αντιρατσιστικό Δίκτυο παρακολουθώντας τις σχετικές εργασίες των συμμετεχόντων οργανώσεων. Εξακολουθούμε να συμμετέχουμε σε αντιρατσιστικές δικτυώσεις και μεριμνούμε ιδιαίτερα για γυναίκες που έχουν πολλαπλά κακοποιηθεί..
  • 2001-2002. Συνεργάτες στο Πρόγραμμα «Δάφνη». Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες μετανάστριες και μειονότητες.
  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια σε συνεργασία με οργανώσεις νεολαίας και EPTO (European Peer Training Organization), με στόχο τη δημιουργία δικτύων νέων κατά της βίας, σε τρεις ελληνικές πόλεις, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
  • 2003 Εκπαιδευτικά σεμινάρια Ολυμπιονικών Παιδαγωγών σε συνεργασία με το σωματείο «Ανοιχτοί Ορίζοντες», βασισμένοι στην ιδέα ότι το Ολυμπιακό Ιδεώδες πρέπει να θεμελιωθεί στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
  • 2003 Συμμετοχή σε δύο σεμινάρια για νέους από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, σε συνεργασία με την I.W.A. (Institute or World Affairs), προσκεκλημένος από το «Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου» και το Πανεπιστήμιο του Negev.
  • Σεμινάριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Διαχείριση Συγκρούσεων αρχικά για 45 εκπαιδευτικούς από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, σε συνεργασία με το Διαπολιτισμικό Κέντρο Κύπρου, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε τρεις πόλεις της Κύπρου από το 2002 κι επανάληψη επιμορφώσεων με διεθνή συμμετοχή επιμορφωτών έως το 2007.
  • Το 2007 βραβεύτηκε από τις ‘Νησίδες Ποιότητας’ δια χειρός Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια για το συνολικό έργο του.
  • Συμμετοχή στο Συμπόσιο Βιοηθικής που διοργάνωσε η Ν.Γ.Ο. «Open Horizons», με τίτλο «The Challenge of Biotechnology: Social and Ethical Extensions in the European Community of the Future», στο 2ο Φεστιβάλ Τέχνης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Νοέμβριος 2002) με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού. Το ΕΔΓΕ έχει εκφράσει το ενδιαφέρον και τις απόψεις για θέματα όπως η δεοντολογία κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του ανθρώπινου γονιδιώματος από τη βιομηχανία κι αλλα  ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από εφαρμογές βιοτεχνολογίας στην ανθρώπινη αναπαραγωγή.
  • Εκπαίδευση, κατάρτιση, για την πρόληψη της βίας: Το ΕΔΓΕ διοργανώνει ετήσια σεμινάρια από το 2003 για μαθητές, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και αποφοίτους σχετικά με δραστηριότητες υποστήριξης θυμάτων και πρόληψης της βίας στην εκπαίδευση (πχ διεθνή σεμινάρια στο Ισραήλ, στην Αθήνα, Δελφούς, Κύπρο, Πήλιο, Σαντορίνη, Λέσβο, κλπ)
  • Η τεχνογνωσία για πρόληψη και καταπολέμηση βίας έχει ενισχυθεί μέσω της συμμετοχής σε συνέδρια παγκοσμίως, σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις δραστηριότητες κατά της εμπορίας ανθρώπων. Παραδείγματα: επιμορφώσεις στελεχών στο Τορόντο του Καναδά το 1998, συμμετοχή το 2006 σε συνέδριο για να καταπολεμηθεί η εμπορία ανθρώπων στην Ουκρανία, εκπροσώπηση Ευρωπαικών οργανώσεων στην Ασιατική Συνεργασία το  2010 στις Φιλιππίνες, συνέδριο το 2017 με την Cultura Contro Camora, στις Βρυξέλλες, συνεργασία με την IRFAM στη Λιέγη για αντιρατσιστικό έργο στην Ευρώπη και την Αφρική κ.λπ.
  • Το ΕΔΓΕ συνεργάζεται με την τριτοβάθμια εκπαίδευση για πρακτική άσκηση τελειοφοίτων που ενδιαφέρονται για στήριξη θυμάτων, διαμεσολάβηση, πρόληψη συγκρούσεων κλπ, με άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική διευθέτιση διαπροσωπικών και κοινωνικών συγκρούσεων.
advanced-floating-content-close-btnsos