G5 | PUSH BACK BACK LASH

G5 | PUSH BACK BACK LASH

Συνάντηση 12/12 στις Βρυξέλλες, G5, PUSH BACK BACK LASH-Αντίθεση στην επίθεση

(ενάντια στην ισότητα)

Μοιράζομαι τις σημειώσεις μου- Νίκη Ρουμπάνη

Λίγα λόγια για τις εισηγήσεις υποδοχής: Ο Αντώνιο Μορένο EESC, συνέδεσε το φεμινιστικό κίνημα με τα Στοιχειώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα και δήλωσε θλίψη που η πρόταση  Οδηγίας άφησε έξω τον βιασμό, τη σεξουαλική βία (μόνο 13 κράτη από τα 27 το στήριζαν, πχ δεν το στήριξε η Γαλλία) κι έπρεπε να περιλάβει και το δικαίωμα στην άμβλωση. Αν μιλάμε για Κοινωνικό κράτος δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο οι γυναίκες. Η Ανιές Ουμπερ ανέφερε πως τα δίκτυα τοξικής αρρενωπότητας οργανώθηκαν από το 2017 με άνοδο της πορνογραφίας, συστηματική δυσφήμηση του φεμινισμού, κάνοντας αναγκαίο να βρούμε νέες μορφές συλλογικής δράσης. Η Πολωνέζα Υπουργός Μαγκνταλένα ΣομπογιάκΤσαρνέκα είπε πως μετά την φοβερή απόφαση για τις αμβλώσεις άρχισαν στην Πολωνία καμπάνια προτροπής των γυναικών να προσέρχονται στις κάλπες, χωρίς να συνιστούν τι να ψηφίσουν, κι ανεβάζοντας το ποσοστό συμμετοχής στο πρωτοφανές 73%, κι άλλαξαν έτσι τον πολιτικό χάρτη. Πρόταση να υπάρχουν όχι απλά ποσοστώσεις αλλά κι εναλλαγές, ένα, ένα ανδρική και γυναικεία υποψηφιότητα. Πρόταση συνεργασίας με γυναίκες ακαδημαικούς για να έχουμε ποσοτικές και ποιοτικές έρευνες. Επίσης να εργαστούμε πάνω στο θέμα των νέων ανδρών.

  • Στο δεύτερο τραπέζι συμμετείχαν Ακαδημαϊκές ερευνήτριες. Δεν έχουμε έρευνες σε πολλά θέματα, υπάρχουν κενά δεδομένων. Προτάθηκε κριτική ανάλυση για να πολεμήσουμε τον αντιφεμινισμό κατανοώντας το φαινόμενο, κι άμεση αντιπαράθεση ώστε να σταματήσουμε την εγκαθίδρυση ‘παραδόσεων’ αναχρονιστικών, καθώς το στίγμα του φασισμού που τους έκανε να ντρέπονται μετά τον πόλεμο έχει πλέον ατονήσει. Ποιοί χρηματοδοτούν την απορρύθμιση της ισότητας; Κάποιοι συγκεκριμένοι, όπως το Βατικανό, κάποια κόμματα, οι ίδιοι συντηρητικοί αλλά από διαφορετικές πλατφόρμες για να φαίνονται πολλοί.

Προτάσεις:

  • Χρηματοδότηση προγραμμάτων
  • Χάρτη Ντροπής όσων διαλύουν την ισότητα δικαιωμάτων
  • Εκπαίδευση για να διαπραγματευόμαστε τα άδικα στερεότυπα
  • Οργανώσεις βάσης ενεργοποιημένες (μεγάλη η σημασία των ακτιβιστριών)
  • Πλατφόρμες ανδρών που στηρίζουν το κίνημα, ‘Αυτός γι Αυτήν’
  • Σύνδεση ανισοτήτων στις δράσεις μας, δηλ όχι ανισότητες γι αλλη προέλευση, θρησκεία, αναπηρίες, σεξουαλικότητα, κλπ
  • Να απευθυνόμαστε στα κόμματα αναλύοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους.
  • Να θυμόμαστε πως τα τελευταία 15 χρόνια η άκρα δεξιά αναζητάει οικειοποίηση του γυναικείου ζητήματος.
  • Να επιδιώκουμε ορατότητα των προβλημάτων, καθώς κάνουν αόρατη τον κοινωνικό αποκλεισμό των γυναικών. Να αναλύσουμε την επίδραση του Κοβιντ στις ζωές των γυναικών, καθώς εργασιακά, οικονομικά, σε σχέση μεβτη βία, ήταν πολύ βαρύτερη σε συνέπειες.
  • Να πολεμήσουμε την υποεκπροσώπηση κι απόκρυψη.Παρουσιάζουν τους άνδρες φοβιστικά επικίνδυνους και τις γυναίκες ως πολιτιστικό κίνδυνο.

Στο τραπέζι των πολιτικών που ακολούθησε μίλησε μεταξύ άλλων η πρώην Ευρωβουλευτής μέλος κάποτε της οργάνωσης μας, Φράνσις Φιτζέραλντ για ‘ατελή δημοκρατία’. Προτείνει να ανοίγουμε θέσεις στα θέματα φτώχειας και τα γεωπολιτικά, όλα μας αφορούν και δυναμώνει η φωνή μας όταν δεν μας περιορίζουν στα ‘γυναικεία’.

Η Κατι Ρεπελ από την Επιτροπή είπε πως οι εκφράσεις μίσους είναι στην Επιτροπή ψηλά στην ατζέντα, χρειάζεται να αξιοποιούμε τις εκδηλώσεις επιθετικότητας και μισαλλοδοξίας και να τις καταγγέλουμε γενικά.Προτάθηκε να επιδιώκουμε κριτική ώστε όταν ένα οικονομικό πρόγραμμα δεν έχει παράμετρο ισότητας να μην χρηματοδοτείται.πχ, στην έρευνα, στην τεχνολογία, κλπ.

Να χτίζουμε λόγο, επιχειρήματα, με καθαρό μήνυμα . Να στηρίξουμε τη Συνθήκη της Κων/πολης, διότι βάλλεται. Να ελέγχουμε αν εφαρμόζονται τα συμφωνημένα.Η ισότητα δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, όμως είναι ριζοσπαστική.

Να φροντίσουμε να υπάρχει πρόσβαση στην πληροφόρηση για όλες, σε κάθε κοινωνική θέση, αναπηρία, δυνατότητα. Αν δεν γνωρίζουν είτε αδρανούν, είτε γίνονται θύματα λαϊκιστών.

Οι οργανώσεις πολιτών μίλησαν το απόγευμα απαντώντας σε ερωτήματα.

Προτάσεις:

-Να συνδέουμε τα δικαιώματα με την καθημερινή ζωη των γυναικών, προσβασιμότητα, όχι λόγια.

-Να συζητάμε τι είδους κοινωνία θέλουμε, τι νόρμες κοινωνικού φύλου, τι προτεραιότητες οικονομίας, ανεργία- εργασία

– Σεξουαλική ισότητα: Η εκπρόσωπος μεταναστών είπε πως για τους δεξιούς άνδρες η γυναίκα είναι ιδιωτική περιουσία, για τους αριστερούς άνδρες, δημόσια (!) κανείς δεν αγγίζει τη σεξουαλική εκμετάλλευση ως πρόβλημα. Υπάρχει ακόμα και  πρόταση να δίνεται σε φαρμακοποιούς δυνατότητα να αρνούνται αντισύλληψη στη βάση συνείδησης.

Στρατηγικές που προτάθηκαν

  • Χτίσιμο γέφυρων μεταξύ γυναικών σε γλώσσα προσιτή, προσβάσιμη.
  • Χρηματοδότηση προγραμμάτων, ας έχει πολύ χαρτοδουλειά.
  • Να φέρνουμε ανθρώπους σε φυσική επικοινωνία ώστε να διδασκόμαστε οι μεν από τις δε.
  • Να δουλεύουμε με τα κόμματα, διακρατικά
  • Να χτίζουμε λόγο και στελέχη, καμπάνιες, συμπεριληπτικές για γυναίκες κάθε τάξης και ικανότητας.

Κλείνοντας ειπώθηκε πως συνεχίζει το πρόγραμμα γι άλλο ένα χρόνο. Επίσης πως πολιτικές χωρίς χρηματοδότηση αποτελούν ‘λογοτέχνημα’….

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

advanced-floating-content-close-btnsos